Subsidiefraudeurs hoeven niet meer de cel in

Deel dit artikel
ADP, bron (samenwerking)

GRONINGEN (ADP) – Twee mannen uit Winsum (55) en Meppel (70) hebben zich schuldig gemaakt aan subsidiefraude, maar hoeven van de rechtbank niet meer de cel in. Beiden kregen een taakstraf van respectievelijk 180 en 240 uur opgelegd, met daarnaast een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.  

Het Openbaar Ministerie (OM) stelde eerder celstraffen van achttien en elf maanden voor. De twee fraudeerden in de periode 2013 tot 2017 met subsidieregelingen van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Het geld was bedoeld voor innovatieve projecten in het midden- en kleinbedrijf in Noord-Nederland. Door een goed marketingplan in te dienen kreeg het bedrijf een subsidiebedrag uitgekeerd. 

Frauduleus handelen

De bedrijven moesten hiervoor een deskundige inhuren. De helft van de kosten werd door de ondernemer zelf betaald. Na het afronden van het project kwam pas een controleronde. SNN trok in 2017 bij de Belastingdienst aan de bel vanwege mogelijk frauduleus handelen. Er waren hoge bedragen uitgekeerd voor marketingplannen die wel erg veel op elkaar leken. Bovendien was de inhoud net niet onder de maat.  

Deel bewezen

Eind maart 2019 volgde vanuit SNN een aangifte tegen deze verdachten. Beiden ontkennen, maar de rechtbank vindt toch een deel van de beschuldigingen bewezen. Voor een deel volgde vrijspraak, vanwege onvoldoende bewijs. De man uit Meppel maakte zich schuldig aan vier oplichtingszaken. De rechter vond het zeer kwalijk dat de man op doortrapte wijze misbruik maakte van publiek geld. Hij deed dit bewust, oordeelde de rechter.  

Tijdsverloop

De man uit Winsum werd van vier keer oplichting vrijgesproken. In twee gevallen diende ook hij te hoge facturen in bij SNN, om zo meer subsidiegeld op te kunnen strijken. Ook vervalste de man een factuur. Er zou hiermee 11.600 euro zijn ‘verdiend’. Dit geld moet worden teruggestort. De rechter hield nadrukkelijk rekening met de ouderdom van de zaak en vindt de geëiste celstraf daarom niet meer passend. 

Foto's

Deel dit artikel