Waar op letten bij het kopen van aandelen?

Deel dit artikel
Ingezonden artikel & Stockphoto

Groningen – Doordat de spaarrente de afgelopen jaren nihiel was, kozen veel mensen ervoor om hun geld op een andere manier te investeren. Het kopen van aandelen was zo’n manier.

Als beginner kan het echter lastig zijn om de juiste keuzes te maken. Wij leggen in dit artikel graag uit over waar je op moet letten bij het kopen van aandelen.

Doe onderzoek voor je een aandeel gaat kopen

Allereerst moet je eerst onderzoek doen voor je daadwerkelijk iets gaat kopen. Bekijk jaarrekeningen, lees wat andere mensen zeggen over een bedrijf en kijk naar de toekomstplannen. Hierdoor heb je vaak een beter beeld van een bepaald bedrijf en kan je het risico op verlies beperken. Uiteraard biedt dit geen garantie en moet je nog steeds je eigen verstand gebruiken. Bekijk ook de markt waarin het bedrijf zit. Is dit een markt die de aankomende jaren gaat groeien? Het kan prettig zijn om van te voren een checklist te maken waarop je bedrijven kan beoordelen.

Kies een betrouwbare broker

Een broker maakt het voor particulieren mogelijk om te beleggen in aandelen. Doordat er in Nederland veel brokers zijn, kan het lastig zijn om de juiste broker te kiezen. Er zijn hierbij een aantal dingen waar je op moet letten. Dit zijn:

  • Transactiekosten en andere kosten
  • Aanbod van aandelen
  • Betrouwbaarheid (staat het onder toezicht van een de AFM of andere toezichthouder)
  • Word je beschermd als een broker failliet gaat

Om je te helpen bij het kiezen kan je naar een vergelijkingssite gaan. Zo kan je brokers vergelijken bij beleggenvoorbeginners24.nl of een website als Finner. Zo zie je snel de voor- en nadelen, de kosten die je gaat betalen en wat andere mensen van het platform vinden. Lees ook reviews op Trustpilot om te lezen hoe de klantenservice van een platform is.

Spreiding om risico’s te beperken

Daarnaast is het belangrijk om zoveel mogelijk te spreiden om risico’s te beperken. Wanneer je al het geld dat je wil investeren slechts in één enkel bedrijf investeert, en de koers van dit bedrijf keldert, ben je direct veel geld kwijt. Uiteraard kan de koers weer stijgen, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Door te spreiden kan je dit risico verminderen. Ook kan je ervoor kiezen om te beleggen in ETF’s. Hierdoor heb je direct een spreiding in je portfolio. Uiteraard is het helemaal afhankelijk van je wensen, waarin je wil beleggen.

 

Zoals we eerder in ons andere artikel hebben beschreven is het mogelijk om geld te verdienen en rendement te behalen met aandelen. Toch zijn er wel risico’s en zijn er dingen waar je rekening mee moet houden als je gaat beleggen.

 

Foto's

Deel dit artikel