Zo geef je de veiligheid op de werkplek een boost

Deel dit artikel
Ingezonden artikel & Stockphoto

Groningen – Veiligheid op de werkplek: het lijkt iets waar vanzelfsprekend veel aandacht aan wordt besteed door bedrijven. Maar met veiligheid doelen we niet alleen op het werken met veilige en goedgekeurde middelen, maar het gedrag van de werknemers is minstens net zo belangrijk.

Maar hoe zorg je er op een goede manier voor dat de werknemers scherp blijven op het gebied van veiligheid? In dit artikel bespreken we 5 praktische tips om de veiligheid op de werkplek onder de aandacht te brengen.

 

  1. Organiseer een veiligheidsquiz

De BHV medewerkers binnen het bedrijf zijn natuurlijk goed op de hoogte als het gaat om veiligheid. Maar hoe zit het met de rest van de medewerkers? Organiseer een veiligheidsquiz en je komt erachter wat de status is. Verloot leuke prijzen zoals een deurbel met camera of een EHBO doos met logo. Dit zorgt voor extra motivatie voor het beantwoorden van de vragen.

  1. Stuur een interne nieuwsbrief

Een interne nieuwsbrief vormt de ideale mogelijkheid om het onderwerp veiligheid even onder de aandacht te brengen. Maak er een vast item van met iedere keer een andere tip op het gebied van veiligheid.

  1. Geef een rondleiding door het gebouw

Start er een nieuwe medewerker? Dan is het goed om tijdens de rondleiding in het gebouw de aandacht te vestigen op de veiligheid. Laat bijvoorbeeld zien waar de brandblussers en de EHBO dozen liggen.

  1. Zorg voor een leuke bijeenkomst over veiligheid

Organiseer een bijeenkomst met alle medewerkers waarbij je een presentatie geeft met belangrijke punten rond de veiligheid binnen het bedrijf. Zorg er vooral voor dat je het op een leuke manier benadert en eindig de bijeenkomst bijvoorbeeld met een gezellige borrel.

  1. Hang posters op in het bedrijfspand

Een goede manier om veiligheid onder de aandacht te brengen is door het ophangen van posters in het bedrijfspand. Op deze poster zet je bijvoorbeeld handige tips of spreuken die ervoor zorgen dat veiligheid weer even top-of-mind is.

Zo zie je dat er genoeg mogelijkheden zijn om de veiligheid even extra onder de aandacht te brengen. Kijk voor meer informatie over veiligheid op het werk op het Arboportaal van het Ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid.

Foto's

Deel dit artikel