Dit is waarom `oud Hollandse schilderijen` het zo goed doen

Deel dit artikel
Ingezonden artikel & Stockphoto

Groningen – Typisch Oud-Hollandse schilderijen zijn schilderijen uit de Gouden Eeuw van Nederland, die liep van de late 16e tot de late 17e eeuw. Deze periode staat bekend om zijn artistieke en culturele bloei en heeft veel beroemde kunstenaars voortgebracht die nog steeds wereldwijd worden gewaardeerd.

Om je een idee te geven welke Oud-Hollandse schilderijen nog altijd ontzettend in trek zijn en in menig huiskamer, weliswaar als replica hangen, hebben we er een aantal voor je uitgekozen, die je beslist moet hebben gezien.

Genreschilderkunst

Genreschilderkunst is een stijl binnen de schilderkunst die scènes uit het dagelijks leven weergeeft, zoals bijvoorbeeld markten, tavernes, huiselijke taferelen, kaartspelen, concerten, dansen, enzovoort. Het genre ontstond in de 17e eeuw in Nederland en werd daarom ook wel ‘genre painting’ genoemd. Beroemde Nederlandse meesters zoals Johannes Vermeer, Pieter de Hooch en Jan Steen waren belangrijke vertegenwoordigers van deze stijl. Waaronder ook het ‘Oude meester schilderij’. Deze schilderkunst is vooral populair geworden in de 17e en 18e eeuw, omdat er in die periode veel belangstelling was voor het dagelijks leven en de menselijke interactie. Schilders waren geïnteresseerd in de emoties, interacties en gewoonten van mensen in hun dagelijkse omgeving. Genreschilderkunst was dan ook een manier om het menselijk leven te vangen in schilderijen.

Landschappen

Landschappen zijn schilderijen waarin de natuurlijke omgeving en het landschap het belangrijkste onderwerp zijn. In de schilderkunst kan het landschap worden weergegeven in verschillende vormen, zoals bergen, heuvels, bossen, rivieren, meren, kusten, enzovoort. De stijl van het landschap in de schilderkunst is door de geschiedenis heen geëvolueerd en kan worden gekenmerkt door verschillende perioden en stromingen. In de Middeleeuwen werden landschappen vaak gebruikt als achtergrond voor religieuze schilderijen en fresco’s. In de Renaissance werd het landschap echter steeds belangrijker en schilders begonnen het landschap te schilderen als onderwerp op zich. In de 17e eeuw bereikte het landschap in de schilderkunst zijn hoogtepunt in de Gouden Eeuw van Nederland. Beroemde Nederlandse meesters zoals Jacob van Ruisdael, Aelbert Cuyp en Meindert Hobbema creëerden prachtige landschap schilderijen van de Nederlandse polders, met hun typische molens en kanalen. Ze gebruikten technieken als perspectief, licht en schaduw om de diepte en schoonheid van het landschap weer te geven.

Portretschilderkunst

Portretschilderkunst heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oude beschavingen. In de Renaissance bereikte het portret in de schilderkunst echter zijn hoogtepunt, toen schilders als Leonardo da Vinci en Rafael de schoonheid van de menselijke vorm opnieuw ontdekten en begonnen te schilderen met een nieuw gevoel voor realisme en diepte. In de 17e eeuw werden portretten steeds meer gebruikt als middel om sociale status en rijkdom te benadrukken. Beroemde schilders als Rembrandt van Rijn en Diego Velázquez creëerden portretten die niet alleen de uiterlijke kenmerken van hun onderwerpen vastlegden, maar ook hun persoonlijkheid en emoties. Zoals je kunt zien er allerlei verschillende stijlen, die door je jaren heen steeds populairder zijn geworden. Niet voor niets hangen er in veel huishoudens nog steeds één of zelfs meerdere van deze pronkstukken in de kamer.

 

Foto's

Deel dit artikel