Qbuzz en Arriva geven voor komende week negatief reisadvies: “Zoek ander vervoer, of stel je reis uit”

Deel dit artikel
Foto's: Bron: Oogtv

In het openbaar vervoer wordt komende week van maandag tot en met vrijdag gestaakt. Vervoersbedrijven Arriva en Qbuzz geven voor de gehele week een negatief reisadvies en adviseren reizigers om ander vervoer te regelen. Dat meldt Oogtv.

Vakbonden FNV en CNV hebben hun leden opgeroepen om komende week van maandag tot en met vrijdag het werk neer te leggen. Vakbond VVMC sluit zich hier naar alle waarschijnlijkheid voor één of meerdere dagen bij aan. Er wordt gestaakt omdat vakbonden en werkgevers niet tot een akkoord kunnen komen binnen de cao Openbaar Vervoer. Hier zijn zo’n 11.000 mensen in actief. Hetzelfde probleem speelt binnen de cao Multimodaal, waar zo’n 3.000 medewerkers in werkzaam zijn.

Qbuzz
Vervoersbedrijf Qbuzz laat weten dat het voor de hele week een negatief reisadvies geeft: “Wij adviseren reizigers om op deze dagen ander vervoer te zoeken of om de reis uit te stellen.” Het bedrijf zegt van te voren niet aan te kunnen geven welke bus wel of niet gaat rijden: “Dat weten we pas kort van te voren. Dit hangt er namelijk vanaf hoeveel medewerkers, die die dag dienst hebben, willen werken of gaan staken. Daarom adviseren we mensen om vlak voor vertrek gebruik te maken van de reisplanner.”

Arriva
Arriva komt ongeveer met dezelfde reactie: “Ook wij raden reizigers aan om gebruik te gaan maken van alternatief vervoer. Men moet rekening houden met verstoringen en uitval van treinen en bussen. Op de dag zelf wordt pas duidelijk wat de gevolgen zijn voor reizigers en de dienstregeling. Dit komt omdat de leden van de vakbonden zich pas ‘staakbereid’ melden voor hun dienst start en wij dan pas onze dienstregeling kunnen invullen.” Arriva laat weten dat in Friesland de buurtbussen, Opstappers en lijntaxi’s wel zullen rijden. Ook de bussen op de Waddeneilanden zullen volgens de dienstregeling rijden. De staking heeft geen gevolgen voor de dienstverlening van de NS. NS-personeel is werkzaam onder een andere cao.

Foto's

Deel dit artikel