‘De piepers mogen eerder of later op tafel’

Deel dit artikel
GroningenBereikbaar, bron, en archieffoto 112Groningen

Groningen – Het autoverkeer in Groningen groeit minder snel dan elders in het land. Dat is goed nieuws. Verkeersvertragingen blijven er namelijk door beperkt tijdens de aanpak van Ring Zuid. Bewoners, bedrijven en instellingen in de regio krijgen dit samen voor elkaar door minder te reizen en vaker de fiets of het openbaar vervoer te pakken. Meldt GroningenBereikbaar.

In 2022 reden er op een gemiddelde werkdag minder auto’s van en naar Groningen dan in het jaar ervoor. Dat blijkt uit de cijfers van de telpunten op de toegangswegen naar de stad.

Het gaat om een relatief klein verschil van 1,4%, maar het is toch opvallend te noemen. Met name omdat we in 2022 afscheid namen van de coronamaatregelen en we in de rest van het land juist meer auto’s op de wegen zagen. Kijken we naar 2019, dan gaat het zelfs om een daling van 8,1%.

Aantal vertraagde ochtendspitsen flink lager dan in 2019

In 2019 waren er 50% meer vertragingen dan in 2022. Ten opzichte van het coronajaar 2021 had 2022 10% meer vertragingen in de ochtendspits. Toch zijn er altijd nog flink minder vertragingen dan in het jaar 2019, voor corona. Het gaat hierbij om de aanrijroutes naar de ring, de ring zelf en de belangrijkste 50km/u-wegen in de stad.

De vertragingen in de avondspits in 2021 en 2022 zijn vergelijkbaar. Het patroon rond de avondspits blijft redelijk stabiel. Edwin Papjes, coördinator data & informatie bij Groningen Bereikbaar: “De verklaring is dat de vertrektijden aan het einde van de werkdag minder verspreid zijn dan in de ochtendspits. Men wil waarschijnlijk toch op tijd thuis zijn voor het avondeten. Als we samen de avondspits willen verminderen dan mogen de piepers dus eerder of later op tafel komen.”

Meer gebruik van P+R en OV

De cijfers laten zien dat mensen de P+R en het OV vanaf de P+R weer meer weten te vinden. We zien een hogere bezetting op de P+R-terreinen, een stijging van 34,1%. Ook waren er meer check-ins in het OV op de P+R-terreinen. Zo’n 38% meer dan in 2021. Meer reizigers wisten in het afgelopen jaar Groningen Bereikbaar te vinden. Het websitebezoek en het aantal volgers op social media is fors gestegen, mede te danken aan de campagne rond Operatie Julianaplein.

Bron

Foto's

Deel dit artikel

Social media