UMCG wil één van de twee kinderhartcentra in Nederland blijven

Deel dit artikel
Tekst: Oogtv (bron)

Groningen – Het UMCG wil één van de twee kinderhartcentra in Nederland blijven en ziet ook aanknopingspunten om dit te bewerkstelligen. Dat schrijft het ziekenhuis in een verklaring.

Het UMCG reageert op minister Kuipers, die vindt dat er twee centra moeten komen en dat de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) daarvoor moet zorgen. Als dat niet lukt hakt Kuipers in april de knoop door. Zegt Oogtv.nl.

Momenteel is de kinderhartchirurgie in Groningen, Leiden, Rotterdam en Utrecht. In 2021 besloot toenmalig minister Hugo de Jonge deze zorg te concentreren in Rotterdam en Utrecht. Dit zorgde bij het UMCG en de noordelijke overheden en Overijssel tot veel protest, omdat de zorg zou verslechteren. De Tweede Kamer wilde vervolgens een nader onderzoek naar de gevolgen van de concentratie in Utrecht en Rotterdam.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) deed dat onderzoek en kwam tot de conclusie dat de gevolgen voor de zorg in Noord en Oost Nederland groot zouden zijn. Er zou meer tijd genomen moeten worden om met een nieuw plan te komen met de mogelijkheid dat er meer dan twee hartcentra blijven. Kuipers liet maandag (vandaag) weten die tijd niet te willen nemen.

“De keuze voor twee centra had niet onze voorkeur”, aldus het UMCG in een verklaring. “Het UMCG heeft steeds gepleit voor concentratie in drie centra. Echter: als slechts twee centra deze kinderhartzorg gaan aanbieden, is het UMCG in staat en bereid één van de twee centra te zijn. In de brief van de minister aan de NFU (de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra), waarin hij om een voorstel vraagt, zien wij positieve aanknopingspunten voor het UMCG. Binnen de kaders en de voorwaarden die de minister stelt zullen wij de gesprekken hierover met de andere umc’s aangaan”.

Foto's

Deel dit artikel