Vier aanhoudingen op heterdaad na bankhelpdeskfraude in Annen

Deel dit artikel
Politie.nl

Annen – De politie heeft vier verdachten van bankhelpdeskfraude aangehouden op donderdagmiddag 12 januari in Annen.

De aanhouding vond plaats nadat een van de verdachten op diezelfde ochtend een 82-jarige mevrouw uit Annen al haar geld afhandig maakte in haar eigen woning. De verdachten zijn vier jonge mannen tussen de 17 en 22 jaar oud. De politie doet onderzoek en kijkt of de verdachten ook in verband gebracht kunnen worden met andere aangiftes van bankhelpdeskfraude in de gemeente Aa en Hunze.

 

Buurtonderzoek en LED-schermen bij de supermarkt

Gemeente en politie werken intensief samen om deze vorm van fraude te voorkomen. Maurits: “Bij elke aangifte doen we buurtonderzoek gedaan en kijken we of we camerabeelden konden terugvinden van mogelijke verdachten. Ook waarschuwden we, onder andere door een artikel in de lokale krant en door en grote kar met een LED-scherm bij de supermarkt neer te zetten. Alles om meer slachtoffers te voorkomen.”

Blijf alert

Ook na deze aanhoudingen is het goed om waakzaam te blijven voor bankhelpdeskfraude. Maurits legt uit: “We onderzoeken natuurlijk of deze verdachten met meerdere zaken in verband gebracht kunnen worden. Tegelijkertijd zal deze manier van fraude niet snel verdwijnen. Het is dus goed om alert te blijven.”

Bank vraagt nooit naar uw saldo

Wordt u gebeld door de bank? Onthoud dan dat een bank nooit naar het saldo van een bankrekening vraagt. Ook zal een bank nooit vragen om geld over te maken naar een andere rekening, ‘kluisrekening’ of ‘veilige rekening’. Zulke rekeningen bestaan namelijk niet. Weet dat een bank haar klanten nooit onder druk zal zetten om zo snel mogelijk te handelen. Twijfelt u? Verbreek dan de verbinding en bel de bank via het nummer dat bij u bekend is.

Doe altijd aangifte

Bent u zelf slachtoffer geworden? Doe dan altijd aangifte! Voor de politie is het heel belangrijk dat er aangifte wordt gedaan. Zo krijgen wij goed in beeld waar de oplichtingen plaatsvinden en kunnen we de daders opsporen.

Foto's

Deel dit artikel