Eerste schaatsmarathon niet in Noordlaren maar in Burgum (update)

Deel dit artikel
112Groningen.nl & OOGTV (Bron) & Youtube Meternieuws.nl

Noordlaren – Volgens natuurijscoördinator marathon Willem Hut van de KNVB staat Noordlaren nog steeds gedeeld bovenaan de lijst om woensdagavond de eerste marathon op natuurijs te organiseren.

Hut laat dinsdagochtend weten aan Schaatsen.nl dat de baan in Noordlaren samen met Burgum op kop ligt. Maandagavond deelde Noordlaren de koppositie met Nieuw-Buinen, maar deze baan lijkt nu minder aantrekkelijk om de marathon te organiseren. De natuurijscoördinator gaat woensdagochtend bij alle gegadigde banen langs om de dikte van het ijs te meten. Zodra dat bekend is, wordt duidelijk wie woensdagavond de winnaar van de race naar de eerste natuurijsmarathon is.

Noordlaren gaat woensdag sowieso open voor leden van ijsvereniging De Hondsrug, als de ijsbaan de marathon misloop. Dat vertelde voorzitter Jan Geert Veldman van De Hondsrug dinsdagmiddag aan OOG TV. Maar om de marathon te kunnen organiseren, moet het de hele nacht acht graden of meer gaan vriezen. Dan haalt de baan de vereiste drie centimeter ijsdikte om de marathon te mogen organiseren. Vervolgens wordt de baan aangemeld bij de KNSB. Als het ijs ook op één van de andere banen dik genoeg is, gaat de KNSB kijken naar andere factoren om de doorslag te geven. Kwaliteit van de ijsvloer gaat dan mogelijk ook een rol spelen, aldus Hut.

 

Update 14-12-22

 

De eerste schaatsmarathon op natuurijs vindt deze woensdag niet plaats in Noordlaren. Het ijs op de baan was in de  ochtend niet dik genoeg.

Hetzelfde gold voor de ijsdikte in het Drentse Nieuw-Buinen. Het ijs moet overal minimaal 3 centimeter dik zijn. Omdat het de afgelopen nacht minder hard vroor dan verwacht, gaat daar ook een streep doorheen. Pas in de loop van de nacht daalde de temperatuur naar -8 graden. In Eelde werd het nog -10 graden.

De eer is nu aan het Friese Burgum. Uit een meting van de schaatsbond KNSB blijkt dat het ijs daar dik genoeg is. Daar wordt woensdagavond om 18.30 uur gestart voor de eerste marathon van deze winter.

Donderdag  is er geen marathon in Noordlaren is besloten.

Foto's

Deel dit artikel

Video