Geen straf voor tractorbestuurder na dodelijk treinongeval

Deel dit artikel
Foto: Stefan Verkerk Twitter - ProRail & Oogtv.nl tekst & Rechtspraak.nl

Hooghalen – De bestuurder van een tractor met aanhanger is schuldig aan het treinongeval van 20 mei 2020 bij een onbewaakte spoorwegovergang in Hooghalen. Maar de rechtbank in Assen bepaalde donderdag dat de bestuurder geen straf krijgt voor het ongeluk, waarbij de machinist van een Sprinter van NS om het leven kwam.

Twee weken geleden eiste het OM nog een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke rijontzegging tegen de tractorbestuurder. De rechtbank vindt dat de bestuurder van de tractor niet onvoorzichtig heeft gereden en vindt, in tegenstelling tot het OM, dat de tractorrijder zich aan de richtlijnen heeft gehouden voor bestuurders van een zwaar voertuig. Het OM verweet de bestuurder ook bellen achter het stuur, tot kort voor het ongeluk. Voor het bellen tijdens het ongeluk vonden zowel het OM als de rechter geen bewijs.

De rechtbank veroordeelt de tractorchauffeur wel voor het niet voorrang verlenen aan de trein. Maar omdat het ongeluk plaatsvond tijdens zeer slecht weer, legt de rechtbank geen straf op.

Op de vrijdagmiddag van 20 mei reed de NS-Sprinter rond 16.00 uur vol in op de aanhanger van de aanhanger achter de tractor. Daardoor kwam de machinist om het leven en raakten twee passagiers gewond. Door het ongeluk raakten de bovenleidingsportalen rond de plek van het ongeluk beschadigd. De werkzaamheden zorgden ervoor dat treinreizigers een weekend lang niet direct tussen Groningen en Zwolle konden reizen.

 

Reageer via Facebook

Foto's

Deel dit artikel