Partij voor de Dieren wil vuurwerkoverlast in kaart brengen met meldpunt

Deel dit artikel
Tekst: Oogtv (bron)

Groningen – Met een meldpunt voor vuurwerkoverlast wil de gemeentelijke fractie van de Partij voor de Dieren zich hard maken voor een vuurwerkverbod. De partij stelt het jammer te vinden dat Groningen qua vuurwerkbeleid ‘niet in het rijtje met vooruitstrevende gemeenten staat’. Zegt Oogtv.nl.

Het meldpunt is landelijk, maar ook de lokale afdeling van de Partij voor de Dieren hoopt dat Groningers melding gaan maken van overlast door vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Met de gegevens uit het meldpunt wil de partij in kaart brengen waar in de gemeente de overlast het grootst is. Daarnaast moeten de ingezamelde gegevens het standpunt van de partij (invoering van een algeheel afsteekverbod, in navolging van gemeentes als Rotterdam en Nijmegen) kracht bij zetten. “ We vinden het dan ook jammer dat Groningen niet in dit rijtje van vooruitstrevende gemeenten staat”, schrijft de fractie op haar website.

De partij zet zich al langer in tegen het afsteken van vuurwerk. Vuurwerk veroorzaakt veel stress bij dieren, maar richt ook veel schade, overlast, vervuiling en letsel aan, aldus de PvdD. Het Groningse college (waar ook de Partij voor de Dieren aan deelneemt) wil echter niet aan een algeheel verbod. Als reden voert het college aan dat een algeheel verbod niet te handhaven is. “Maar ook zonder handhaving levert ons inziens een verbod een positief effect op”, schrijft de gemeentelijke fractie. “Dit omdat een deel van de inwoners zich wel aan de regels houdt en er dus minder vuurwerk afgestoken zal worden.”

Wie tijdens de jaarwisseling een melding wil maken van vuurwerkoverlast bij het meldpunt, kan dat doen via deze link.

Foto's

Deel dit artikel