Bereken startershypotheek

Deel dit artikel
Ingezonden artikel & Pixabay foto

Regio – Een startershypotheek berekenen kan lastig zijn als jij je eerste eigen huis koopt. Als doorstromers een andere woning kopen is er vaak overwaarde. Ga jij je eerste hypotheek aanvragen en blijkt achteraf de taxatiewaarde tegen te vallen? Als starter zijnde zal je dat met eigen geld moeten oplossen.

Een startersfinanciering begint met het berekenen wat je kan lenen en begint met het opstarten van een indicatie van de woningwaarde. Weet dat een startershypotheek wel € 200,- tot € 400,- lagere hypotheeklasten kan hebben?

 

Startershypotheek en de BKR

Als starter moet je altijd beginnen met de BKR te raadplegen. Kan jij bijvoorbeeld op inkomen € 400.000,- lenen en in de BKR staat voor € 9.000,- aan kredieten vermeld? Ongeveer € 54.000,- kan je minder lenen. Het wordt nog lastiger als er een negatieve BKR aanwezig is. Je zal eerst de bkr registratie moeten zien te verwijderen. BKR registratie verwijderen is een specialisme waarbij een belangenafweging de basis is voor een positief resultaat. Een startershypotheek berekenen is meer dan maximale hypotheek op inkomen berekenen.

Startershypotheek en het toetsinkomen

Starters die niets in de BKR hebben staan beginnen dus met een 1-0 voorsprong en kunnen een woning kopen uit de hogere prijsklasse. Het toetsinkomen is hoger omdat er geen overige kredieten zijn. Bereken startershypotheek op basis van het toetsinkomen voordat u op zoek gaat naar een starterswoning.

Houdt er rekening mee dat studieleningen alimentaties en onderhandse leningen ook de startershypotheek voor het eerste huis verlagen. Geldverstrekkers kunnen vragen om banktransacties van het laatste halfjaar of zo nodig van de laatste 12 maanden.

Spaargeld voor de startershypotheek

De kosten koper moet u meestal met eigen geld betalen als u starter bent op de woningmarkt. U heeft namelijk geen overwaarde. De hoogte is afhankelijk van de hypotheekkosten en of u overdrachtsbelasting moet betalen. Dit bedrag kan oplopen tot wel € 14.000,-.

Starters adviseur scheelt veel eigen geld

Een starters adviseur die gratis hypotheekadvies verstrekt kan dat? Hoe werkt kosteloos hypotheekadvies?  Er zijn hypotheekadviseurs die gratis hypotheekadvies verstrekken. U betaald dan alleen de hypotheekaanvraag. Gaat de aankoop niet door dan maakt u dus geen kosten en heeft u de betreffende werkzaamheden pro Deo gekregen. Zonder te betalen gebruik gemaakt van hypotheekadvies en aankoopadvies.

Startershypotheek gratis hoe doen ze dat?

De woningwaarde is altijd bepalend voor het hypotheekadvies. Het zal niet vaak gebeuren dat huizenkopers bedanken voor het advies en elders gaan shoppen. Het starters hypotheekadvies is helemaal afgestemd op het eigen geld in combinatie met de taxatiewaarde en de lagere hypotheeklasten. Geldverstrekkers en hypotheekadviseurs werken niet als aankoopmakelaar vandaar dat sommige adviseurs hier van kunnen profiteren.  Zij kunnen dus makkelijk gratis hypotheekadvies doen omdat de aanvraag wel betaald wordt.

Een hypotheek aanvragen zonder vooraf de taxatiewaarde te weten is kansloos als er weinig eigen geld is. De taxatiewaarde is namelijk altijd het maximale bedrag wat je aan hypotheek kan krijgen.

Welke kennis is belangrijk bij afsluiten startersfinanciering?

  1. Kennis van huizenprijzen in het hele land
  2. Hoe ziet de koopakte er uit
  3. Hoeveel hoger of lager bieden dan de vraagprijs
  4. Taxatiewaarde (marktwaarde) indicatie om te kopen zonder eigen geld

Hoe eerste hypotheek regelen?

 

Een startershypotheek kan je pas regelen als je goed geïnventariseerd hebt.  Tegenslagen kan je namelijk niet hebben omdat starters foute berekeningen met eigen geld moeten goedmaken. Maken doorstromers een fout in de berekening van taxatiewaarde of maximale hypotheek dan kunnen ze dat oplossen door hun overwaarde in te zetten. Startende huizenkopers kunnen dit niet of ze hebben daar geen eigen geld voor.

Samenvattend over eerste huis kopen

In een zin kunnen wij de werkzaamheden van een starter vermelden.

Een startershypotheek voor eerste huis is altijd goedkoper in maandlast en kan uitsluitend slagen door correct te inventariseren.

Foto's

Deel dit artikel