Dingen om op te letten bij het aanschaffen van een regenjas!

Deel dit artikel
Ingezonden artikel. Pexels.com foto

Groningen – Je draagt regenkleding omdat je er vanuit gaat dat het je goed beschermd tijdens een hevige regenbui. Toch is het je misschien al eens overkomen dat je als nog een natte trui hebt na het dragen van een regenjas.

Dit is niet ongebruikelijk. Ben je benieuwd waar dit aan ligt? We hebben alles wat je moet weten over het vinden van een waterdichte regenjas voor je op een rijtje gezet!

Waterafstotend of waterdicht?

Er wordt over veel regenpakken gezegd dat ze waterafstotend of waterdicht zijn. Maar wat is het verschil eigenlijk? Een waterafstotend regenpak kan je beschermen tegen een regenbuitje. Als het lang en veel regent ben je echter niet verzekerd van droge kleding. Wel beschermt dit soort kleding tegen harde wind, daarnaast houdt het je warm. Als je vaak lange wandeling maakt of er op uit trekt kan het het waard zijn om te investeren in waterdichte kleding. Zo weet je zeker dat je het droog houdt. Als het gaat om waterdichte regenkleding zijn er ook gradaties.

Waterkolom

Om er zeker van te zijn dat de kleding goed beschermt tegen regen kun je gebruik maken van een waterkolom. Deze kolom geeft weer hoeveel millimeter water een vierkante centimeter van de stof aankan zonder door te lekken. Dit wordt gedaan op basis van de druk die de stof aan kan. De waterkolom die je kunt gebruiken ziet er als volgt uit:

  • 0-1000 mm: Bij deze waardes kun je er vanuit gaan dat een jas het water afstoot, de stof is echter niet waterdicht.
  • 1000-5000 mm: De stof is waterdicht, maar zal doorlekken wanneer er enige druk op de stof komt.
  • 5000-15000 mm: Je kunt er vanuit gaan dat je droog blijft tijdens een regenbui.
  • 15000-30000 mm: Je zult het droog houden tijdens een grote en langdurige regenbui of als het sneeuwt.
  • 30000+ mm: Je kunt er vanuit gaan dat de stof helemaal waterdicht is.

De millimeters aan water staan voor de druk die de stof aan kan. Dit betekent dat wanneer de stof van een regenjas 15000 mm aan kan, dat het eigenlijk gaat om een druk tot 15 meter. Je zult misschien denken dat die niet heel erg snel gaat gebeuren. Toch is er de kans dat deze druk ontstaat op de stof wanneer je beweegt of ergens gaat zitten. Als je op zoek bent naar kwalitatieve en stijlvolle regenkleding neem dan eens een kijkje bij de populaire AGU regenpakken. Zo weet je zeker dat je droog blijft in alle weersomstandigheden!

Foto's

Deel dit artikel