Niet alleen de brandweer heeft baat bij een veilige ladder

Deel dit artikel
Foto's: Ingezonden artikel & foto

Regio – De volgers van deze website zullen vast op de hoogte zijn van al het materiaal wat de brandweer tot zijn beschikking heeft. Daarbij is een autoladder een onmisbaar stuk materieel.

Zo zul je bij brand regelmatig een autoladder of in de volksmond ladderwagen zien. Dit is een brandweervoertuig die is uitgerust met een een uitschuifbare en draaibare ladder. Dit soort ladders kan doorgaans tot ongeveer 30 meter lengte uitgeschoven worden. Een variant op de ladderwagen is de hoogwerker. Dit is een brandweervoertuig die ook werkzaamheden op grote hoogte kan uitvoeren.

 

Hier ontbreekt echter de ladder, want deze is uitgerust met een hydraulische arm die op een of meerdere plaatsen kan scharnieren, met aan het eind een platform of bak. Natuurlijk voldoet dit materieel van de brandweer aan de hoogste veiligheidseisen zodat de vuurvechters op elk ogenblik hun werkzaamheden op een zo veilig mogelijke manier kunnen uitvoeren.

Zowel particulieren als bedrijven werken ook met ladders of steigers in verschillende formaten en hoogtes. Net als bij de brandweer zal het gebruik van bijvoorbeeld een telescoop ladder 6 meter of alle andere soorten ladders en steigers altijd veilig moeten zijn. Zo zijn er bij bedrijfsmatig werk op een grotere hoogte zelfs wettelijke voorschriften hoe je veilig moet werken. Werk je namelijk op een grotere hoogte dan 2.5 meter dan moet je altijd een valbeveiliging hebben.

Telescoop ladder 6 meter

Heb je wel eens met ladders gewerkt, dan zal de uitschuifbare ladder je vast wel bekend voor komen. Ben je van plan om om bijvoorbeeld zo’n uitschuifbare ladder te kopen die net iets hoger reikt dan is een telescoop ladder 6 meter aan te raden. Maar kun je wel op een veilige manier met zo’n hoge ladder werken? Het antwoord daarop is: Ja! Want dit soort ladders moet voldoen aan strenge wet- en regelgeving. Deze ladders zijn zowel geschikt voor professioneel gebruik als gebruik door de actieve doe-het-zelver. Het bijzondere aan dit soort ladders, is dat ze werken met een uitschuif mechanisme op luchtdruk.

Steigers

Voor het gebruik van steigers geldt ook dat je daarop veilig moet kunnen werken. Je hebt hierin verschillende varianten. Waarbij er statische en verrijdbare varianten zijn. Het voordeel van een rolsteiger is dat je deze bij een project niet steeds hoeft af te breken en op te bouwen. Het is gewoon een kwestie van verrijden en de steiger staat weer op de juiste plaats waar gewerkt moet worden. Bovendien heeft het als voordeel ten opzichte van ‘normale’ladders dat je er materiaal en gereedschap op kwijt kunt en daardoor altijd bij de hand hebt zonder steeds op en neer te moeten gaan. Net als bij alle ladders en steigers moet ook een rolsteiger aan strenge veiligheidsvoorschriften voldoen. Het gebruik van een rolsteiger is toegestaan tot een werkhoogte van 22 meter. Dit is wat anders dan de platformhoogte die is namelijk 20 meter.

Is het werk bedoeld voor binnen dan kan het gebruik van een kamer-steiger uitkomst bieden. Deze zal meestal minder hoog zijn. Werk je echter in grote ruimtes dan is een kamer-steiger efficiënter dan een ladder die je steeds moet verplaatsen.

Foto's

Deel dit artikel