College wil meer vuurwerkvrije zones tijdens jaarwisseling; grote licht en muziekshow in plaats van aftelmoment

Deel dit artikel
Tekst: Oogtv (bron)

Groningen – Zolang er geen landelijk verbod is op het afsteken van consumenten vuurwerk, gaat ook het Stadhuis geen algeheel vuurwerkverbod afkondigen in de gemeente. Maar tijdens de komende jaarwisseling wordt het, als het aan het gemeentebestuur ligt, wel op meer plekken in Groningen verboden om vuurwerk af te steken.

Tijdens de vorige jaarwisseling was het al verboden om op elf plekken in de gemeente vuurwerk af te steken. Die plekken bevinden zich in het uitgaanscentrum in de binnenstad, rond ziekenhuizen en verpleeghuizen, op een aantal begraafplaatsen en bij de kinderboerderij in het Stadspark. In de aanloop naar een mogelijk algeheel landelijk verbod op consumentenvuurwerk (waarvan het college een groot voorstander stelt te zijn) wil de gemeente het aantal vuurwerkvrije zones flink uitbreiden. Zegt Oogtv.nl.

Waar de zones moeten gaan komen, is nog niet duidelijk. Het gemeentebestuur wil suggesties van de gemeenteraad over plekken waar vuurwerk tijdens de komende jaarwisseling ook verboden moet worden. Het college vraagt echter wel om ’terughoudendheid’ aan de raadsleden, omdat er waarschijnlijk niet genoeg handhavers en politie is om grote en verspreide gebieden te controleren.

Het college houdt daarom ook een onderzoek naar plekken waar veel overlast wordt verwacht. Hier denkt het gemeentebestuur onder meer aan de inzet van groepsverboden, individuele gebiedsverboden en cameratoezicht.

Licht- en muziekshow in centrum

Minder vuurwerk in Groningen is dus het devies. Maar wat komt er dan wel? Het college wil dit jaar een centrale lichtshow in het centrum van de stad organiseren. Het college benadrukt dat het daarbij niet gaat om het normale ‘aftelmoment’, maar een groter evenement. “Vanzelfsprekend zal er hier geen vuurwerk worden afgestoken, we streven naar een show met onder meer lasers en muziek”, schrijft het college aan de raad.

De show wordt dit jaar nog relatief klein. Maar als er een landelijk vuurwerkverbod komt, wil het gemeentebestuur deze centrale vuurwerk-/lichtshow uitbreiden tot een ‘evenement van formaat’. Niet in het centrum, maar op een plek met meer ruimte. “Bij een toekomstige centrale show van formaat denken we niet alleen aan een evenement rond middernacht”, schrijft het college aan de raad. “Zo’n event trekt een publiek waarvan bijvoorbeeld ouderen en (ouders van) jonge kinderen vrijwel geen deel uitmaken. Het doorgroeien houdt voor ons ook in dat we inhoudelijk breder programmeren, ook in de dagen ervoor en de vroege avond. Hiermee kunnen we in principe alle inwoners van ons jaarwisselingsevenement laten genieten.”

Kleinere evenementen in wijken en dorpen

In de wijken moet de gemeente daarnaast een ‘faciliterende rol’ gaan spelen bij jaarwisselingsevenementen. De gemeente wil inzetten op relatief kleinschalige, lokale initiatieven. “ We zien hierbij de komende jaarwisseling als een pilotjaar, waarin we kunnen experimenteren met en leren van wijkinitiatieven en hoe we deze als gemeente het beste kunnen ondersteunen.”

Daarnaast wordt het evenement Poetry by Night uitgebreid. “We hebben samen met de stadsdichter en het Poëziepaleis workshops georganiseerd, waarmee we jongeren uitdaagden zich uit te drukken in taal. De resultaten projecteerden we op verschillende plekken in onze gemeente. Dit jaar willen we dit gaan uitbreiden door meer jongeren te betrekken en vooral in wijken en dorpen lichtroutes/projectieplekken te realiseren.”

Foto's

Deel dit artikel