Eis: tien maanden celstraf en een jaar rijontzegging voor veroorzaken verkeersongeval met drank en drugs op de Pop Dijkemaweg

Deel dit artikel
Tekst: ADP & 112groningen.nl archief

GRONINGEN (ADP) – Voor het veroorzaken van een ernstig verkeersongeval met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg moet een 32-jarige man uit Zuidwolde (Gr.) tien maanden celstraf opgelegd krijgen, en daarnaast een rijontzegging voor de duur van drie jaren. Dat eist het Openbaar Ministerie (OM).

Motorblok
Het ongeluk gebeurde op 11 juni 2020 in Groningen, op de Pop Dijkemaweg. Rond twee uur in de nacht kwam er bij de politie een melding binnen over een ernstig ongeluk. Agenten troffen een Ford Focus aan. De auto lag in onderdelen op de weg. Het motorblok van de auto lag verderop in de straat.

Wrak
Op de grond vonden agenten een ID-kaart met gegevens van een man die ook verderop in de straat lag. Het bleek de 32-jarige bestuurder van het wrak. Hij lag buiten bewustzijn op het wegdek. Twee vrouwelijke inzittenden (40 en 30 jaar), die wonderwel uit de auto konden komen, werden opgevangen door omstanders. Zij zagen de bestuurder van de auto op straat liggen en meenden dat hij dood was.

Bochten
De twee vrouwen en de man kenden elkaar. Ze waren elkaar bij een feestje in de stadswijk Beijum tegengekomen. Gedrieën gingen ze in de auto nog even sigaretten halen. Tijdens het rijden was één van de vrouwen opgevallen dat de man de bochten amper haalde en dat hij heel hard reed.

Tegen een boom
Uit onderzoek kwam naar voren dat de man tussen de 75 en 85 kilometer per uur moet hebben gereden, op een weg waar maximaal 50 kilometer is toegestaan. Hij raakte met de auto een vluchtheuvel en kwam daardoor met forse snelheid tegen een stoep aan. Slingerend scheurde hij door de bocht en kwam tegen een boom tot stilstand.

Raam versplinterd
Het portier van de auto bleek nog dicht, maar het raam aan de bestuurderszijde was versplinterd. Naar verluid zou de man door het kapotte raam naar buiten zijn geslingerd. Camera’s aan de overkant van de weg legden het ongeluk vast.

Onderdelen van de auto vielen door het ongeval tegen een geparkeerde auto en een woning aan. De twee vrouwelijke inzittenden vreesden voor brand of een ontploffing en konden wonderwel de auto verlaten. Daarna werden ze in het ziekenhuis onderzocht.

Darmperforatie
Eén vrouw liep door het ongeluk een hersenschudding op. De andere vrouw moest met spoed worden geopereerd aan een darmperforatie. Haar was door artsen verteld dat ze mogelijk met een stoma wakker zou worden. Maar dat liep gelukkig anders.

Geen rijbewijs
De 32-jarige bestuurder lag een dag in coma en had een gebroken sleutelbeen. Bij hem werd bloed afgenomen. Daaruit bleek dat hij 2,5 keer de toegestane hoeveelheid alcohol had gedronken en bovendien cocaïne had gebruikt. Twee maanden voor het ongeluk was het rijbewijs van de man al ingevorderd. Ook toen had de man alcohol gedronken achter het stuur en een aanrijding veroorzaakt

Wonder
Bij het ongeluk op de Pop Dijkemaweg reed hij onverzekerd en had hij geen geldig rijbewijs op zak. Daarbij had hij gedronken, drugs gebruikt en bovendien veel te hard gereden. ‘Het is een wonder dat iedereen hier nog zit’, zei de officier.

Zij neemt het de man zeer kwalijk dat hij de regels aan zijn laars lapte, kort nadat zijn rijbewijs was ingevorderd. ‘Er hadden ook andere mensen op straat kunnen zijn.’

De man bekommerde zich na zijn eigen herstel niet om de twee slachtoffers. ‘De belangstelling was er niet oprecht’, zei de officier.

De man reed in die nacht in de auto van zijn werkgever.
Die verlengde zijn arbeidscontract niet.

Uitspraak over twee weken.

Foto's

Deel dit artikel