Amerikaan (33) die agenten aanviel tijdens avondklok-controle hoort welke straf hij krijgt

Deel dit artikel
Foto's: 112Groningen.nl & tekstbron OOGTV.nl

Groningen – De 33-jarige Amerikaan, die op 10 maart vorig jaar instak op twee agenten tijdens een avondklok-controle aan de Van Houtenlaan in Groningen, krijgt vrijdag te horen welke straf hij krijgt.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken gelden een gevangenisstraf van zeven jaar en tbs met dwangverpleging tegen de Amerikaan. Ook zijn 33-jarige vriend uit Winschoten hoort vrijdag welke straf de rechter hem oplegt voor zijn betrokkenheid bij het incident. Het OM vroeg de rechter twee weken gelden om zijn straf bij de 117 dagen voorarrest te houden.

Twee agenten spraken de Amerikaan en zijn 22-jarige vriend uit Winschoten aan, omdat ze niet binnen waren tijdens de toen geldende avondklok.  De Amerikaan bracht één van de twee agenten vanuit het niets ernstig letsel toe, door hem in zijn gezicht en zijn hals te steken. De andere agente werd in haar been geraakt.

Na het incident vluchtten de twee mannen in een huurauto naar Frankrijk, waar ze een paar dagen later werden aangehouden. Ook worden messen gevonden, waarbij op één van die messen het DNA van de politieman zit.

Het OM ziet de Amerikaan als degene die de agenten neerstak. Een tweede verdachte, een man uit Winschoten, is mede-verdachte in de zaak. Uit onderzoek in het Pieter Baan Centrum is gebleken dat de Amerikaan lijdt aan een psychische stoornis. Het PBC adviseert dan ook om tbs op te leggen. Dit advies neemt het OM over, omdat het PBC constateert dat de kans op herhaling groot is, wanneer de Amerikaan niet wordt behandeld.

Of de Amerikaan de straf die de rechter hem gaat opleggen in Nederland of in de VS kan en mag uitzitten, is nog steeds een vraag. De Amerikaan moet, na zijn straf, direct terug naar de VS en resocialisering in een Nederlandse gevangenis is gericht op de Nederlandse maatschappij. Maar iets als TBS bestaat niet in VS zoals dat hier het geval is.

Met dank aan OOGTV.nl

Foto's

Deel dit artikel