‘Agenten oefenen veel te weinig op schieten, trainingsuren niet gehaald’

Deel dit artikel
112Groningen.nl & tekstbron RTLNieuws.nl

Nederland – Nederlandse politieagenten trainen lang niet genoeg met wapens. Per jaar moeten ze minimaal 32 uur oefenen, maar ze halen vaak minder dan de helft.

Dat blijkt uit cijfers die De Telegraaf opvroeg bij de politie. Het gaat om het aantal uren van de Integrale Beroepsvaardigheden Training (IBT).

15,8 uur per jaar
Volgens de politie trainden agenten vorig jaar gemiddeld 15,8 uur. Net iets meer dan 8 procent van de agenten haalde genoeg trainingsuren.

In de eerste zes maanden van 2022 hebben agenten gemiddeld 13 uur getraind. De oorzaak zouden de coronapandemie, veel demonstraties en groot personeelstekort zijn.

“Door coronamaatregelen konden trainingen niet of alleen in aangepaste vorm doorgaan. Ook de inzet van de politie bij coronademonstraties had negatieve impact op het aantal trainingsuren”, zegt een woordvoerder. Voor de coronapandemie werd ook al te weinig getraind, maar er zou toen al een ‘groeipad’ zijn ingeslagen.

Politiebond ACP noemt het ‘zorgelijk’ dat agenten niet genoeg kunnen trainen. “Een goede voetballer moet elke dag trainen. Voor agenten geldt ook dat ze hun vaardigheden moeten kunnen oefenen”, zegt ACP-voorzitter Wim Groeneweg. Aldus Rtlnieuws.

 

 

Foto's

Deel dit artikel