Mijnraad adviseert: ‘Bereid Groningen voor op heropening gasveld’

Deel dit artikel
Tekst: Oogtv (bron)

Groningen – Den Haag moet Groningen voorbereiden op heropening van het gasveld. Dit advies heeft de Mijnraad vorige week naar het kabinet gestuurd.

De Mijnraad, de onafhankelijke groep energiedeskundigen die het kabinet adviseert, stelt dat de leveringszekerheid van aardgas te laag is om Groningen niet achter de hand te houden. De Mijnraad wil dat het Groningenveld wordt ingezet om de gasopslagen tot honderd procent op te vullen. Nu kunnen deze opslagen slechts voor tachtig procent worden gevuld, maar de Mijnraad wil dat de opslagen worden afgetopt met Gronings gas als dat niet op een andere manier kan.

De huidige kabinetsplannen rond leveringszekerheid van aardgas zijn volgens de Mijnraad onvoldoende om kou in de winter te voorkomen. Omdat het volgens de Mijnraad niet zeker is dat er voldoende vloeibaar gas kan worden ingekocht, moet Groningen worden voorbereid om de gasopslagen te vullen en als noodmaatregel voor directe gaslevering.

De Mijnraad wil wel ‘goede compensatie’ voor de Groningers. Maar wat dat inhoud, specificeert de Mijnraad niet. Zegt oogtv.nl.

Kabinet gaat ‘studeren’ op advies

Het kabinet was tot nu toe niet bereid om na te denken over het verhogen van de gaswinning in Groningen, ook niet nadat Gazprom besloot geen gas meer aan Nederland te leveren. Vorige week uitte staatssecretaris Vijlbrief nog met felle bewoordingen dat het open draaien van de gaskraan in Groningen geen optie is en dat hij daar alleen over na wil denken als ziekenhuizen en scholen in de kou komen te staan.

De verantwoordelijke kabinetsleden (Vijlbrief en minister Jetten) gaan het advies van de Mijnraad bestuderen.

Foto's

Deel dit artikel