Traumahelikopter Lifeliner4 UMCG verliest motorluik tijdens vlucht & bijna crash

Deel dit artikel
Tekst: www.Rtvnoord.nl (bron)

Eelde – De traumahelikopter van het UMCG heeft tijdens een vlucht een motorluik verloren. Dat gebeurde boven Bunne in de buurt van Eelde, op 7 februari dit jaar. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (O.v.V) spreekt van een ‘ernstig incident’.

De helikopter was opgeroepen om hulp te verlenen bij een ongeluk. Kort daarna werd de oproep geannuleerd en keerde de helikopter terug naar de luchthaven bij Eelde.

Vreemd geluid

Tijdens de terugvlucht hoorde de bemanning opeens een vreemd geluid, maar de vlucht verliep verder zonder problemen. Meer hierover(+bron) Rtvnoord.nl.

 

Bijna crash

 

Bijna crash op 300 meter hoogte, meldt Oogtv.nl.

Het tweede ‘ernstige incident’ vond plaats in november 2020. Twee éénmotorige vliegtuigjes, met daarin een leerling-piloot en een instructeur, waren rond de luchthaven bezig met trainingsvluchten. Tussen Yde en Tynaarlo vlogen de twee toestellen bijna recht op elkaar af op een hoogte van ongeveer driehonderd meter. In één van de twee toestellen wist de leerling-piloot op het laatste moment in te grijpen. In het andere toestel greep de instructeur de stuurknuppel en draaide snel weg van het andere vliegtuig. De twee vliegtuigen misten elkaar op ongeveer 150 meter.

Volgens de onderzoeksraad werd dit ongeluk veroorzaakt door een communicatiefout van de luchtverkeersleider, die druk was om twee andere vliegtuigen bij elkaar vandaan te houden. De piloten in één van de toestellen werden ook verblind door de laagstaande zon, waardoor ze het tegemoetkomende toestel pas op het laatste moment zagen. Daarnaast zorgen de vliegroutes rond het vliegveld al vaker voor dit soort bijna botsingen.

 

Foto's

Deel dit artikel