CNV stemt in met nieuwe cao openbaar vervoer

Deel dit artikel
Foto's: Tekst: Oogtv (bron)

Groningen – Vakbond CNV zet haar handtekening onder de nieuwe cao voor het stads- en streekvervoer. Daarmee is de weg vrij voor een ouderenregeling en een loonsverhoging van 2,8% per 1 juli aanstaande.

In het openbaar vervoer vinden momenteel estafetteacties plaats, op initiatief van vakbond FNV. CNV maakte eerder al bekend hier niet aan mee te willen doen. “Onze leden hebben met een twee derde meerderheid het eindbod geaccepteerd’, zegt onderhandelaar Evert Jan van de Mheen van CNV Vakmensen.

 

‘Dus is het logisch dat wij op enig moment onze handtekening onder de cao gaan zetten. De eenmalige uitkering van in totaal 1.200 euro hebben de mensen inmiddels al gekregen. We vinden het belangrijk dat oudere werknemers nu ook snel gebruik kunnen gaan maken van een regeling, waarbij ze tot twee jaar eerder kunnen stoppen met werken. Daarnaast gaan de lonen per 1 juli met 2,8% omhoog. Het is goed dat mensen nu weten waar ze aan toe zijn en dat die loonsverhoging ook echt doorgaat.”

Realisme
Volgens de vakbond past een realistische houding: “Hoewel er de nodige onvrede is onder werknemers, onder meer over het personeelstekort en de daarmee samenhangende werkdruk, zijn veel chauffeurs ook realistisch. Ze realiseren zich heel goed dat het openbaar vervoer op dit moment nog aan het infuus ligt van de overheid. Zonder die subsidie zou de boel stilstaan. Dat weet je en dan moet je je knopen tellen. Onze leden hebben bij de ledenraadpleging in meerderheid duidelijk gemaakt dat ze kunnen leven met het eindbod van de werkgevers.” Zegt Oogtv.nl.

Volgend jaar
CNV noemt het belangrijk om de blik te richten op volgend jaar. “De huidige cao loopt tot eind van dit jaar. Wat ons betreft beginnen we snel na de zomer met de onderhandelingen voor de nieuwe cao van 2023. We hebben genoeg te regelen en zaken die we willen verbeteren.”

Foto's

Deel dit artikel