Aantal auto vernielingen in Groningen hoogst van Noordoost-Nederland

Deel dit artikel
Persbericht Slimster

Groningen – De kans op autoschade als gevolg van vandalisme is in de provincie Groningen aanzienlijk groter dan in de andere noordoostelijke provincies. Dat blijkt uit een analyse door verzekeringsvergelijker Slimster.

Slimster constateert ook, op basis van CBS-data. dat het aantal geregistreerde vernielingen in Groningen de afgelopen tien jaar sterk is afgenomen, terwijl het percentage opgeloste zaken juist toenam. De politie in Groningen registreerde het afgelopen jaar per duizend inwoners 1,64 autovernielingen. Dat is iets minder dan het landelijk gemiddelde van 1,68, maar veel meer dan in Friesland (1,33), Drenthe (1,25) en Overijssel (1,23). Het betekent dat de kans op een kapotte spiegel of kras in de lak in Groningen 34 procent groter is dan in Overijssel.

Het aantal meldingen van autovandalisme is in Groningen de afgelopen tien jaar met ruim 48 procent afgenomen. Dat hoeft niet te betekenen dat het aantal vernielingen daadwerkelijk gehalveerd is. Uit cijfers van het CBS blijkt wel dat ze de afgelopen jaren vaker worden opgelost. In 2012 vond de politie in Groningen in 9,6 procent van de gevallen de dader van een autovernieling, in 2021 was dit 12,4 procent.

“Het toegenomen percentage opgeloste zaken kan ermee te maken hebben dat daders steeds vaker op beeld vastgelegd worden,” aldus Marco Schuurman, eigenaar van Slimster. “Desondanks blijft een dergelijk oplossingspercentage natuurlijk tamelijk laag.”

Foto's

Deel dit artikel