Aantal meldingen van discriminatie in gemeente daalt, maar aantal melders stijgt

Deel dit artikel
Foto's: Tekst: Oogtv (bron)

Groningen – Het aantal meldingen van discriminatie in de gemeente Groningen is het afgelopen jaar flink gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Discriminatie Meldpunt Groningen en de politie Noord-Nederland. Tegelijkertijd het is het aantal personen wat melding maakte van discriminatie gestegen.

De politie kreeg 91 meldingen binnen van discriminatie uit de gemeente, drie minder dan in 2020. Het Meldpunt kreeg een 124 meldingen binnen, zestien minder dan een jaar eerder. Discriminatie op basis van een handicap was de reden voor de meeste meldingen van discriminatie (38), op de voet gevolgd door huidskleur of herkomst (36).

Tegelijkertijd nam het aantal meldingen van ‘vijandige bejegening’ sterk af. In totaal daalde het aantal meldingen van 56 naar 28 en het aantal individuele melders daalde van 142 naar 31.

Opvallend veel meldingen over de overheid

Opvallend is de stijging van het aantal meldingen van het aantal meldingen van discriminatie door de overheid. 25 melders deden daar in 2021 17 meldingen over. Volgens het meldpunt hangt dit waarschijnlijk samen met de coronamaatregelen, omdat de overheid de partij is die de coronamaatregelen invoerde.

Het aantal meldingen van discriminatie in de gemeente Groningen steeg dan ook sterk op het terrein van ‘collectieve voorzieningen’. Dit soort meldingen hadden betrekking op de mondkapjes, het vaccinatiebeleid en het coronatoegangsbewijs. Mensen ervaarden uitsluiting, omdat zij bijvoorbeeld om medische redenen
geen mondkapje konden dragen en dan geen toegang kregen tot winkels of openbare locaties.

Foto's

Deel dit artikel