Misdaadcijfers in gemeente Groningen weer op niveau van voor corona

Deel dit artikel
Foto's: Tekst: OogTV.nl

Het aantal geregistreerde misdrijven in de gemeente Groningen is, na een dip, weer op hetzelfde niveau van voor de coronacrisis. Tijdens de coronacrisis zat de dip vooral in minder diefstallen, maar met het verdwijnen van de coronamaatregelen zijn er weer ongeveer evenveel misdrijven als voorheen. Zo staat op OogTV.nl

Dit blijkt uit een bestudering van openbare politiecijfers door OOG Radio & Televisie. Hierbij is gekeken naar het aantal misdrijven in de maand maart van de jaren 2018 tot en met dit jaar.

1.100 misdrijven in maart

Voor de coronacrisis waren in maart 2018 en maart 2019 ongeveer 1.100 misdrijven in de gemeente Groningen. Tijdens pandemie zakte dit aantal, naar 906 misdrijven in maart 2020 en naar het dieptepunt van 864 in maart 2021. Uit de politiecijfers blijkt dat er in maart dit jaar een stijging is, naar 1.094 misdrijven.

De daling tijdens de coronacrisis zat er vooral in dat er minder diefstallen waren uit woningen, winkels en uit auto’s. Van deze misdrijven zijn er nu weer net zo veel als voor de pandemie. Opvallend is verder dat er in maart dit jaar zelfs meer aangiften waren van gestolen (brom-) fietsen en mishandelingen dan voor de coronacrisis.

Woordvoerder Thijs Damstra van de politie zegt dat de analyse klopt. “Tijdens corona zagen we inderdaad een daling van het aantal diefstallen en inbraken, omdat door de lockdown veel winkels gesloten waren en men vaker thuis was.”

De woordvoerder doet een oproep aan Groningers om beter op te letten als ze hun huis verlaten en buiten zijn, nu het leven weer op gang komt na corona. “Zorg ervoor dat je woning goed op slot is als je vertrekt en pas goed op je spullen als je buiten bent”, aldus Damstra.

Foto's

Deel dit artikel