Het gebruiksgemak als je houtpellets koopt

Deel dit artikel
Ingezonden artikel

Groningen – Meer en meer mensen ontdekken het zuinige gebruik en het gemak van een geautomatiseerde pelletkachel. Het grote voordeel van houtpellets kopen is dat die volledig automatisch wordt aangestuurd zonder dat je er nog naar om moet kijken. Dit zorgt ervoor dat er een ideale ontbranding ontstaat met een maximum aan rendement.

Bovendien stook je met een pelletkachel CO2 heel neutraal in tegenstelling met brandhout. Het is ook een van de meest milieuvriendelijke methodes om een bedrijfspand of woonruimte op te warmen. Een andere grote troefkaart is dat je bij een aankoop in aanmerking gaat komen voor een overheidssubsidie als ondernemer. De gezelligheid van een haard in je woning krijg je er gratis bovenop.

Houtpellets kopen en het gebruiksgemak

Houtpellets kopen bieden niet alleen een gigantisch voordeel in de portemonnee en dragen een steentje bij tot het milieu, maar ook het gebruiksgemak springt opvallend in het oog. Zo nemen houtpellets nauwelijks ruimte in beslag als je dit vergelijkt met brandhout. Een ander pluspunt is dat pellets niet vergaan en dat er geen datum op de houdbaarheid staat, op voorwaarde dat de pellets in een droge opslagplaats bewaard worden. De pellets worden verpakt in zakken van 15 kilogram. Het optillen en verplaatsen gebeurt als een fluitje van een cent. Een bijkomend voordeel is dat de 15 kilogram wegende houtpellets in de meeste kachels passen. Je kent met sprekend gemak de pellets bijvullen zonder dat er warmte verloren gaat. Een andere meevaller is dat je geen last hebt van een rookgordijn, roetvlekken, vonken of een of andere geurhinder zoals bij brandhout. Markante kanttekening: na het verbranden van pellets blijft amper 1 procent as over. Van restafval is dus nauwelijks sprake.

Milieuvriendelijk en houtpellets bestaan uit natuurlijke materialen

Een veelgestelde vraag is of houtpellets gebruiksvriendelijk zijn. Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Hout, speciaal vervaardigd voor houtpellets, wordt ontgonnen uit bossen met het zogenaamde FSC keurmerk. Dit betekent concreet dat voor elke boom die wordt gebruikt voor houtpellets een nieuwe boom wordt aangeplant. Om die reden zijn houtpellets kopen dus ook CO2 neutraal. Daarnaast wordt het overgrote deel van pellets gemaakt uit zaagsel. Door dit soort afval wordt er geen brandhout verspild. Waarom pellets milieuvriendelijk zijn? Dit komt omdat bomen koolstofdioxide op een natuurlijke manier uit de lucht plukken. Als je met houtpellets stookt komt die koolstofdioxide weer vrij en start het biologische proces weer van vooraf aan en herhaalt zich. In vergelijking met het verbrandingsproces van fossiele brandstoffen is dit een totaal andere invalshoek. Houtpellets zijn overigens vervaardigd uit 100 procent natuurlijke materialen. De houtsoort waarvan pellets worden vervaardigd, kunnen wel verschillen.

Pelletkachels zijn heel goed voor je geldbuidel

Met de huidige energieprijzen voor ogen, is de aanschaf van een pelletkachel een lumineus idee. Eenvoudig omdat het kostenbesparend is. Houtpellets kopen zorgt voor een heel hoog rendement. Hierdoor krijg je voor minder geld meer warmte. Als je dit vergelijkt met fossiele brandstoffen zoals gas, dan bestaat de mogelijkheid dat de besparing oploopt tot de helft. Hoeveel je precies gaat besparen in de toekomst, hangt ook wel een beetje af van de energiebehoefte die je vooropstelt. Er ontplooit zich ook een nieuwe trend op gebied van gebruik van een pelletkachel. Waar enkele jaren geleden gezelligheid in de woonkamer de absolute topprioriteit was, begint zich een nieuw fenomeen op te tekenen.

Heel veel ondernemers gebruiken een pelletkachel nu ook in hun bedrijfspand omdat ze financieel voordeel halen via de Energie Investering Aftrek (EIA). Dankzij deze vernuftige manier bespaar je als ondernemer zowel op het energie kostenplaatje als op de vennootschaps- en inkomstenbelasting. Stel dat je als onderneming een biomassaverbrandingsinstallatie aankoopt, dan kan je een vrij groot percentage van de investeringskosten van de fiscale winst van je onderneming aftrekken. Zo creëer je een win-win situatie.

 

Foto's

Deel dit artikel