Voorkom boetes van Arbeidsinspectie met deze tips

Deel dit artikel
Ingezonden artikel & foto Ksenia Chernaya

Groningen – Het aantal ondernemers in Nederland zit al een hele tijd in de lift. Het is met name sinds de pandemie het geval dat er steeds meer mensen besluiten om een bedrijf op te richten. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er alleen in 2020 al maar liefst 68 duizend ondernemingen in ons land zijn opgericht.

Wanneer je over een bedrijf beschikt waarbij je personeel in dienst hebt, kun je te maken krijgen met de Nederlandse Arbeidsinspectie. Wat doet de Arbeidsinspectie precies en wat kun je als werkgever doen om boetes te voorkomen? Je leest er meer over in dit artikel.

Wat doet de Nederlandse Arbeidsinspectie precies?

Het maakt niet uit of je een boekhouder bent of wanneer je de eigenaar bent van een restaurant; zolang je werknemers in dienst hebt moet je ervoor zorgen dat de werkomstandigheden voor die mensen veilig, gezond en eerlijk zijn. Dat zijn de onderdelen waarop de Nederlandse Arbeidsinspectie kan komen controleren. Zij checken of je je als werkgever houdt aan de wet- en regelgeving rondom de arbeidsmarkt, sociale zekerheid en werkomstandigheden en dan in het specifiek binnen je branche.

Hierbij kan het zo zijn dat de Arbeidsinspectie vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) onaangekondigd langskomt om inspectie uit te voeren. Komt daarbij een misstand aan het licht, zoals een overtreding? Dan kan de werkgever een boete of andere sanctie opgelegd krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het stil laten leggen van de werkzaamheden. Wat goed is om te weten, is dat de Arbeidsinspectie tot 2022 de Inspectie SZW werd genoemd. Tegenwoordig heet de organisatie gewoon weer Arbeidsinspectie.

Welke bedrijven krijgen te maken met de Arbeidsinspectie?

Zoals je hierboven kon lezen, maakt het niet uit wat voor soort onderneming je hebt. Wanneer je mensen in dienst hebt, kom je in aanmerking om een controle te krijgen van de Arbeidsinspectie. Maar: hierbij geldt wel dat het ene bedrijf meer kans maakt op een bezoek dan een ander bedrijf. Waarom dat zo is? Simpel: er zijn ontzettend veel ondernemingen in Nederland. Met het feit dat dit aantal ook nog eens ieder jaar groeit, is het voor de Nederlandse Arbeidsinspectie niet te doen om ieder bedrijf elk jaar te controleren.

Daarom wordt er gekeken naar bedrijven waarbij er grote risico’s voor de gezondheid en veiligheid van werknemers zijn. Ook wordt er extra aandacht geschonken aan ondernemingen die in het verleden al eens overtredingen hebben gemaakt of die om een andere reden een groter risico vormen. Een boekhouder met een paar man personeel heeft dus weinig kans om gecontroleerd te worden, terwijl bijvoorbeeld horeca in Groningen of een bouwbedrijf veel sneller een controle zal krijgen. Daarbij is er ieder jaar een aantal punten waarop extra gecontroleerd wordt, bijvoorbeeld op psychosociale werkbelasting en illegale arbeid.

Zo voorkom je een boete door de Arbeidsinspectie

Kort samengevat is het dus altijd aan te raden om je te houden aan de wet- en regelgeving binnen jouw branche. Dat doe je niet alleen om boetes te voorkomen, maar vooral om de werkomstandigheden voor en de banden met je werknemers goed te houden. Er is een aantal tips dat je op kunt volgen om een boete te voorkomen, waaronder:

  • Zorg ervoor dat je je administratie volledig en overzichtelijk hebt bijgehouden. Huur een boekhouder in om er zeker van te zijn dat alles klopt. Hij of zij weet precies hoe je administratie in elkaar moet steken.
  • Maak een Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E), een duidelijk hulpmiddel waarin alle mogelijke risico’s van het werk beschreven staan. Een inspecteur zal hier bij een controle naar vragen.
  • Wijs iemand binnen de organisatie aan als dé persoon die met een inspecteur kan praten, mocht er bezoek komen. Zorg ervoor dat hij of zij precies weet wat er moet gebeuren en wat er gezegd moet worden wanneer een inspecteur aan de deur staat.
  • Ga voor een volledig veilige werkomgeving waarin werknemers gezond en veilig aan het werk kunnen. Investeer hierin waar nodig.
  • Is er sprake (geweest) van een arbeidsongeval? Zo’n ongeval moet je altijd melden om boetes te voorkomen. Dit meld je niet alleen aan de Arbeidsinspectie maar aan iedereen die werkzaam is binnen het bedrijf.
  • Controleer iedere maand of de werkplek van de medewerkers nog veilig is én of medewerkers zich aan de gestelde regels houden.
  • Ga in gesprek met je werknemers en onderzoek de contacten onderling. Is iedereen zowel lichamelijk als psychisch gezond? Wordt er niet gepest op de werkvloer? Het kan helpen om regelmatig aan teambuilding te doen of om andere uitjes te organiseren om de onderlinge band tussen medewerkers te versterken.

Foto's

Deel dit artikel