Tbs-maatregel moordenaar Anne de Ruijter de Wildt met twee jaar verlengd

Deel dit artikel
112Groningen.nl & ADP (bron)

GRONINGEN (ADP) – De tbs-maatregel van de 51-jarige oud-Veendammer Henk S., die in 1997 in Groningen studente Anne de Ruijter de Wildt om het leven bracht, wordt met twee jaar verlengd. De rechtbank baseert zich op het advies van deskundigen, dat S. nog steeds lijdt aan ernstige persoonlijkheidsproblematiek, er sprake is van een hoge mate aan psychopathie (kent nauwelijks het verschil tussen goed en kwaad) en ook de verslavingsproblematiek is nog volop aanwezig is. 

Vanwege de veiligheid van anderen en algemene veiligheid is het vereist de dwangmaatregel met twee jaar te verlengen, vindt de rechter. De kans op herhaling is te hoog, wanneer S. de kliniek verlaat. De behandeling van de vijftiger komt ondanks zijn verblijf in vijf verschillende tbs-klinieken maar niet van de grond. Allerlei pogingen om tot een behandelaanbod te komen, zijn tot op heden mislukt. In april 2021 probeerde de rechter nog tot een doorbreking van dit probleem te komen, door de dwangmaatregel met slechts één jaar te verlengen. De hoop was dat dit voor S. een motivatie werd om zich alsnog aan de behandelaars open te stellen.

S. werd in 2001 voor het wurgen van de sociologiestudente Anne de Ruijter de Wildt en doodslag op Annet van Reen in 1994 in Utrecht, veroordeeld tot acht jaar cel en tbs met dwangverpleging. S. werd uiteindelijk na een DNA-match aangehouden.

Foto's

Deel dit artikel