Bedreiger Rutte en De Jonge: ‘Ik had beter na moeten denken’

Deel dit artikel
ADP, bron (samenwerking)

GRONINGEN (ADP) – De 43-jarige inwoner van Uithuizen, die in het najaar politici Mark Rutte en Hugo de Jonge via sociale media met de dood bedreigde, moet een werkstraf van tachtig uur uitvoeren. Daarnaast is hem een voorwaardelijke celstraf van vier weken opgelegd.  

De man had heel veel spijt van zijn daad. ‘Ik had beter na moeten denken, ik aanvaard mijn straf’, zei hij tegen de rechter. De man was gefrustreerd over de coronamaatregelen en de gevolgen die hij als visser daardoor onderging.

De afzetmarkt kelderde enorm. Bovendien kampt zijn beroepsgroep met meer maatregelen vanuit de Europese Unie en politiek Den Haag. De man zag zijn passie voor zijn vak al om zeep geholpen. Tijdens de vaart en door slaapgebrek slingerde hij haatdragende teksten op internet. Hij schreef over de minister-president dat hij hem plat zou rijden als hij de politicus voor zijn trekker kreeg. De toenmalige minister van Volksgezondheid ‘miste een kogelgat tussen zijn ogen’, zo zou hij hebben geschreven. ‘Ik had het over een rode stip, niet over een kogelgat’, probeerde de man de boel nog te redden.

De rechter noemde de teksten ‘naargeestig’. Bij haar gingen de nekharen omhoog toen ze de berichten doorlas, zei ze tegen de verdachte. Ze vond bedreigingen en opruiing bewezen, want de man tikte ook op sociale media dat de Tweede Kamer moest worden bestormd. ‘Ik moet er niet aan denken dat mensen dit idee overnemen en dit werkelijk uitvoeren’, zei ze tegen de man. Ze hield er rekening mee dat de Uithuizer spijt toonde en dat de laatste aanraking met justitie jaren geleden was.

 

(ADP, samenwerking)

 

Foto's

Deel dit artikel