‘Het Coronabeleid moet fundamenteel herzien worden’

Deel dit artikel
Foto's: Tekst: Oogtv.nl (Bron) & de Volkskrant

Groningen/ Landelijk – Het coronabeleid moet fundamenteel herzien worden en er moet een perspectief komen voor langere termijn. Dat schrijven ruim dertig burgemeesters van de grotere steden in Nederland in de Volkskrant

De brief van de burgemeesters Femke van Halsema van Amsterdam en Paul Depla van Breda is mede ondertekend door Koen Schuiling van Groningen.

 

De burgemeesters vinden dat bij een opleving van het virus te veel naar ad-hocmaatregelen wordt gegrepen die een zware wissel trekken op het vertrouwen in het bestuur: “Dit wringt eens temeer als de besmettings- en ziekenhuiscijfers de logica en redelijkheid van de huidige stevige maatregelen onder­graven. Weliswaar zijn heel veel mensen ­besmet, maar ze worden ook minder snel en minder ernstig ziek”.

“In het crisisbeleid van de afgelopen jaren verdrong de acute bestrijding van het virus alle andere problemen en belangen in de samenleving. Dat is voor een korte periode aanvaardbaar, maar na twee jaar niet meer”, aldus de burgemeesters.

De burgemeesters zien ook dat steeds meer mensen de grenzen van de wet opzoeken. “Regels werken echter alleen als ze rusten op maatschappelijke en politieke overeenstemming: als mensen doordrongen zijn van de noodzaak van de regel en in overgrote mate bereid zijn deze vrijwillig te volgen”, zeggen de burgemeesters.

Volgens de burgemeesters vormt de handhaving van alle coronaregels inmiddels ook een probleem: “Het put het handhavingsapparaat niet ­alleen uit, maar een repressieve overheid komt tegenover zijn eigen burgers te staan, ook tegenover hen die van goede wil maar inmiddels moedeloos zijn. Juist nu veel burgers het water aan de lippen staat mag het coronabeleid niet verder bezwijken voor de repressieve verleiding”.

Foto's

Deel dit artikel