Bejaard(70 en 73) stel bezigt hennepkwekerij: taakstraffen geëist

Deel dit artikel
Foto's: ADP, bron

GRONINGEN (ADP) – Een 73-jarige man uit Groningen moet voor het runnen van een hennepkwekerij aan de Engelberterweg in Stad een 80 uur taakstraf uitvoeren.

Dat heeft het Openbaar Ministerie geëist. Met de kwekerij zou volgens berekeningen drie keer zijn geoogst.

Plantjes in de schuur

De verdachte kweekte de planten van januari 2019 tot medio mei 2020 in zijn schuur. Dat deed hij samen met zijn 70-jarige partner. De stroom voor de kwekerij werd buiten de meter om getapt. Anonieme tips brachten de zaak aan het rollen. Na een elektriciteitsmeting en een buurtonderzoek was er voldoende reden om de woning binnen te gaan. Agenten troffen 336 planten aan, opgedeeld in twee aparte kamers in de schuur.

Koi-karpers

De verdachte had de spullen voor de kwekerij gekocht bij een zogeheten growshop. Daar had men hem getipt op ‘een mannetje’ die de elektriciteit voor de kwekerij wel kon aanpassen. Het forse stroomverbruik lag volgens de verdachte aanvankelijk aan zijn vijver met Koi-karpers. Maar de man stelde die verklaring later bij.

90.000 euro

De officier wil voor de 70-jarige vrouw precies dezelfde taakstraf. ,,Ze wist van de kwekerij, rommelde ook wat met de planten en deelde in de opbrengsten.” Volgens de berekeningen van justitie heeft het stel ruim 90.000 euro verdiend met deze illegale activiteiten. Dat bedrag moeten ze afdragen aan de staat.

Medische malaise

De officier eiste geen celstraf voor de verdachten. Dit vanwege de kwakkelende gezondheid van de man. Door vaatproblemen mist hij een deel van zijn voet, en kreeg hij recent een pacemaker bij zijn hart geplaatst. Ondanks de medische malaise emigreerde het stel eind vorig jaar naar Polen.

De raadsman vond een taakstraf voor het stel niet wenselijk en pleitte voor een boete. Maar daar wilde de officier niets van weten. ,,Dat is me te makkelijk.”

Voert het stel de taakstraf niet uit, dan kan deze worden omgezet in veertig dagen cel.

Uitspraak over twee weken.

Foto's

Deel dit artikel