Hoe kun je een auto-ongeluk voorkomen?

Deel dit artikel
Foto's: Ingezonden artikel

Groningen – Niemand wil een auto-ongeluk krijgen. Helaas komen ze dagelijks over de hele wereld voor. In feite vallen er elk jaar gemiddeld 1,3 miljoen doden door auto-ongelukken wereldwijd, met nog eens 20-50 miljoen mensen met verwondingen of handicaps in de nasleep van een crash, dat is gemiddeld ongeveer 3.200 doden per dag. Gelukkig zijn er enkele dingen die je kunt doen om een ​​deel van de oplossing te zijn. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om auto-ongelukken te voorkomen voordat ze gebeuren!

 

 

Wees alert

Als je aan het rijden bent, moet je defensief rijden door altijd op je hoede te zijn voor mogelijke problemen. Als een auto snel van rijstrook verandert of uitwijkt, of je ziet een fietser iets te dichtbij, of een voetganger die eruitziet alsof ze zouden kunnen besluiten om tegenliggers in te lopen, wees er dan klaar voor! Probeer indien mogelijk op een veilige manier weg te komen van de dreiging, en als dat niet het geval is, wees dan voorbereid om abrupt te stoppen of op een andere manier een aanrijding te vermijden als het potentiële gevaar werkelijkheid wordt.

 

Ken je auto

Elke auto heeft zijn grenzen en je moet altijd weten waartoe je auto in staat is. Als je voertuig veel helt bij het nemen van bochten, is het misschien niet de beste manier om een ​​ongeluk te voorkomen door je stuur in één richting te draaien. Zorg dat je bekend bent met de banden en remmen van je auto en hoe deze op bepaalde situaties reageren. Op deze manier weet je hoe je het beste kunt reageren in een enge situatie. Natuurlijk moet je bij je autoverzekering vergelijken ook je auto kennen.

 

Vermijd blinde vlekken

Door je achteruitkijk- en zijspiegels af te stellen, krijg je een bijna naadloos panoramisch zicht op de achterkant en zijkanten van je auto. Je kunt hier echter niet alleen op vertrouwen! Je moet fysiek draaien om direct in de rijstroken naast je te kijken om te voorkomen dat je iets mist dat je spiegels onopgemerkt hebben gelaten. Houd tijdens het rijden ook rekening met de dode hoeken van andere chauffeurs, vooral als het gaat om vrachtwagenchauffeurs. Probeer zoveel mogelijk uit de blinde vlekken van anderen te blijven of breng er zo min mogelijk tijd in door.

 

Houd je auto goed onderhouden

Volg het door de fabrikant aanbevolen onderhoudsschema voor je auto’s om ervoor te zorgen dat ze blijven versnellen, sturen en stoppen wanneer dat zou moeten. Wissel je banden wanneer het moet, zodat je klaar bent als de wegen glad worden in de winter bijvoorbeeld.

 

Rijd met je handen in de juiste positie

De beste positie om te rijden is met je handen op 9 en 3 uur. In plaats van lui te rijden met je handen onder aan het stuur of één hand op 12 uur, moet je altijd kiezen voor de 9 en 3 uur positie om maximale voertuigveiligheid en controle te vergemakkelijken. Als je wordt gedwongen om snel te manoeuvreren op de weg, is dit de beste positie van je handen om je te beschermen tegen een ongeval.

 

Foto's

Deel dit artikel