Gebeten door een hond, wat nu?

Deel dit artikel
Ingezonden artikel

Groningen – Voor velen zijn honden als familie. Het zijn vriendelijke, zachtaardige en liefdevolle huisdieren. Echter, sommige honden, naast andere dieren, kunnen gevaarlijk zijn en een bedreiging vormen voor zowel individuen als dieren. Aangevallen worden door een hond kan beangstigend, onverwacht en ernstig zijn. De verwondingen die een hond toebrengt, kunnen zelfs behoorlijk pijnlijk zijn. De letselschade die je oploopt na een hondenbeet valt echter te vergoeden.

Verwondingen door hondenbeten komen vrij vaak voor, maar kunnen tot pijnlijke gevolgen leiden. Hoewel hondenbeten vaak voorkomen, zijn niet veel mensen zich ervan bewust dat hondenbeten kunnen leiden tot juridische gevolgen voor de eigenaren en schadevergoeding voor slachtoffers. De juridische procedure na een verwonding kan spannend zijn, maar gelukkig hoef je deze niet alleen te doorlopen.

Wat is een hondenbeet claim?

Ze schatten dat er ongeveer 4,5 miljoen hondenbeten elk jaar voorkomen in de Verenigde Staten. Als een hond je heeft gebeten, heb je wellicht het recht om een letselschade claim in te dienen. Deze vorderingen ontstaan wanneer een individu door een hond wordt gebeten of verwond en die beet tot een verwonding leidt. Wanneer de hond van een andere persoon je verwondt, kan die hondenbezitter aansprakelijk worden gesteld voor de daden van zijn hond.

De wetgeving rond hondenbeten verschilt per land. Daarom is het van cruciaal belang om bekend te raken met de wetten op hondenbeten waar je woont. Spreken met een letselschade advocaat kan de beste manier zijn om dat te doen.

Hoe dien je een claim in voor een hondenbeet?

De eerste stap is dat je moet bepalen wie de schuldige is. Je moet bepaalde details kunnen opleveren als bewijs voor de aansprakelijkheid van de beet. Dat het een hond is, is duidelijk. Je moet kunnen bewijzen dat de de eigenaar van de hondenbeet nalatig is geweest of iets in een andere vorm. Een advocaat zal een van de volgende aspecten proberen te bewijzen:

Nalatigheid:

De eiser moet aantonen dat de letselschade van de hondenbeet is ontstaan uit nalatigheid van de eigenaar. De eigenaar van de hond is een zorgplicht aan je verschuldigd en die is nu geschonden. Een advocaat of letselschadebureau zal proberen te bewijzen dat een schending van deze zorgplicht heeft geleid tot de letselschade. Zo’n schending kan het gevolg zijn van een niet goed beveiligde hond, of dat er niet de juiste voorzorgsmaatregelen zijn genomen terwijl bekend is dat de hond gevaarlijk is.

Nalatigheid op zich

een andere manier om iemand aansprakelijk te stellen is door te stellen dat de letselschade is veroorzaakt door een schending van de wet of een plaatselijke verordening. Bijvoorbeeld als er wetten zijn over het aanlijnen van een hond tijdens het uitlaten en je wordt gebeten door een hond die vrij rondliep, dan kan de eigenaar automatisch al nalatig worden bevonden puur door het feit dat hij zich niet aan de wet hield.

Leg je claim vast

Vergeleken met andere letselschade claims zijn hondenbeten vaak een stuk eenvoudiger en is het hebben van documentatie al een grote stap richting het claimen van een schadevergoeding. Belangrijke aspecten die je moet documenteren zijn:

  • Medische rapporten

Je moet natuurlijk wel je zelf verzorgen na een letselschade. Daarom is het van belang medische zorg te ontvangen. Dit is belangrijk voor je welzijn, maar ook om een claim te kunnen indienen. Een letselschadebureau kan een officieel verslag doen van de verwondingen en de kosten ervan, zodat dat als bewijs gebruikt kan worden bij de claim.

  • Uitgaven

Het is belangrijk om een lijst bij te houden van je medische kosten en andere uitgaven gerelateerd aan je letsel. Als je bijvoorbeeld elke dag een taxi moet pakken omdat je niet meer kan autorijden door de hondenbeet, schrijf dit dan op. Als je niet meer kan lopen, of een lichaamsdeel is beschadigd, dan komt de schuldige ook in aanmerking voor deze kosten.

Neem een ervaren letselschadebureau in dienst die je kan helpen bij je claim. Zij kunnen je nog meer vertellen over wat letselschade inhoudt en hoe zij daar jou bij kunnen helpen.

Foto's

Deel dit artikel