Noodbevel voorbij: “Veel pubers relden”, ook plundering van o.a. brillenzaak en vernielingen ruiten winkels (Video)

Deel dit artikel
Foto's: Ruben Huisman & Thijs Huisman - En Patrick Wind 112Groningen & Redactie Martin Nuver

Groningen – Politieagenten moesten zondagavond in actie komen op de Grote Markt. Op de Grote Markt hadden zich ongeveer vijftig jongeren verzameld. De jongeren staken zwaar vuurwerk af en ook molesteerden zij een bushokje. De politie, die zich verzameld had op de Vismarkt, greep rond 21.00 uur in. “ME’ers met schilden hebben de Grote Markt betreden en hebben een charge uitgevoerd”, vertelt een fotograaf. “De jongeren stoven daarop alle kanten uit. De politie staat nu op de Grote Markt en wil voorkomen dat de jongeren weer terugkeren.” Zegt Oogtv.nl.

 

Kat en muisspel
Volgens de fotograaf zijn de jongeren voornamelijk richting de Diepenring getrokken. “Op straat liggen diverse fietsen.” OOG-verslaggever Chris Bakker vertelt dat het een soort kat en muis spel is tussen de politie en de relschoppers. “Relschoppers zijn in kleine groepjes uit elkaar gegaan en proberen de politie te ontwijken.” De winkel van een opticien aan de Grote Markt is deels geplunderd. “De ramen liggen er bij deze winkel uit en relschoppers zijn binnen geweest.”

Vervoersbedrijf Qbuzz laat weten dat zij vanwege de onrust op en rond de Grote Markt tot einde dienstregeling niet meer via het centrum rijden.

Zichtbaar aanwezig
De politie was sinds het begin van de avond op meerdere plekken zichtbaar aanwezig. Via social media was opgeroepen om te gaan rellen. Bij het Hoofdstation stonden verschillende ME-busjes. ME’ers controleerden diverse voorbijgangers. Daarbij werd één iemand aangehouden. Op de hoek Zwanestraat met de Guldenstraat werd een groep van twintig man staande gehouden die zwaar vuurwerk afstaken. Zij kregen van de agenten de opdracht om te vertrekken.

 

Er werd om 22:00 uur een noodbevel uitgereikt door de Burgemeester.

Het noodbevel is zondagavond rond 22:00 uur ingegaan en geldt tot maandagmorgen 05.00 uur. Het betekent onder meer dat de politie iedereen, die zich binnen de diepen-ring begeeft en daar niets te zoeken heeft, mag aanhouden als daartoe aanleiding is zegt Rtvnoord.

 

Update: Het noodbevel is weer ingetrokken. Er waren veel pubers betrokken.

Foto's

Deel dit artikel

Video

Social media