De Koninklijke Marechaussee bestaat 207 jaar !

Deel dit artikel
Foto's: Melarno Kraan 112Groningen & Michael Huising & Redactie Martin Nuver

Landelijk – Dinsdag 26-10-2021, 207 jaar geleden, tekende de latere Koning Willem 1 in 1814 het oprichtingsbesluit van de Marechaussee. De KMar staat er als het erop aan komt!

Dat melden ze dinsdag via Twitter. Begin 19e eeuw had Nederland politie in de steden en veldwachters voor buiten de steden. Er kwam behoefte aan een centraal aangestuurd bereden politiekorps. Een met militaire structuur. In 1814 kwam daarom het Corps de Marรฉchaussรฉe. Deze nieuwe politieorganisatie moest de orde handhaven, zorgen voor de naleving van wetten en de veiligheid van grenzen en grote wegen bewaken.

 

Beginperiode

Als soevereine vorst ondertekende de latere koning Willem I het besluit tot oprichting. Het Corps de Marechaussรฉe was daarmee op 26 oktober 1814 een feit.

In 1908 wijst koningin Wilhelmina de beveiligingstaak van de Koninklijke Paleizen toe aan de Koninklijke Marechaussee. Vanaf 1919 maakte de inmiddels Koninklijke Marechaussee deel uit van het politiebestel. Samen met de gemeentepolitie, het Korps Politietroepen en de Rijksveldwacht. De Rijksveldwacht en de Koninklijke Marechaussee vervulden rijkspolitiediensten. Een situatie die tot 1940 zou voortduren. Zie ook

Foto's

Deel dit artikel

Social media