PvdA gaat voor 4,5 meter variant Gerrit Krolbrug: “Maar we leggen 4 eisen op tafel”

Deel dit artikel
112Groningen & Tekstbron OOGTV.nl

Groningen – De fractie van de PvdA in de Groningse gemeenteraad gaat bij de vervanging van de Gerrit Krolbrug voor de 4,5 meter variant. Wel legt de partij er vier eisen op tafel.

Met het kiezen voor de 4,5 meter wordt de brug, als het aan de PvdA ligt, 1,5 meter hoger dan de huidige brug. “Met deze variant kunnen meer schepen onder de brug doorvaren”, vertelt raadslid Rik van Niejenhuis. “Hierdoor staat het verkeer aanzienlijk minder vaak te wachten voor een open Gerrit Krolbrug. Ook zal deze minder lang openstaan. Bovendien blijft de helling met deze variant voor zowel voor fietsers als voetgangers goed te overbruggen.”

Vier eisen
Wel zegt de partij dat er nog genoeg ruimte is voor verbetering. Daarom legt het vier eisen op tafel. Daarmee wil de partij zorgen dat de brug minder vaak open hoeft en dat buurtbewoners inspraak krijgen in het ontwerp voor de leefomgeving van de brug. Als het aan Van Niejenhuis ligt wordt de bediening van de brug aangescherpt. “Het is te vaak gebeurd dat de Gerrit Krolbrug openging voor schepen die er makkelijk onderdoor konden varen. Dat moet anders. Wanneer de bediening aangescherpt wordt en de brug 1,5 meter hoger is, zal de brug veel minder vaak openstaan.” Het raadslid noemt het een verbetering voor de fietsers en voetgangers omdat zij minder vaak de loopbruggen aan weerszijden hoeven te gebruiken.

Bewoners
Daarnaast wil het raadslid dat het wegdek van de brug vlakker wordt gemaakt zodat deze toegankelijker wordt. Ook moet de brug zo ontworpen worden dat het goed in de wijk past. Als laatste wil Van Niejenhuis dat bewoners betrokken worden bij het plan voor de omgeving. “Bewoners hebben zich vanaf het begin actief ingezet, waardoor het ontwerp van de brug flink verbeterd is. Zij moeten daarom mee kunnen denken in het ontwerp van de kades, zodat deze goed aansluit op hun wensen”.

Foto's

Deel dit artikel