OM wil 73-jarige man voor misbruik van kleindochter 42 maanden de cel in

Deel dit artikel
ADP, bron

GRONINGEN (ADP) – Voor het jarenlang misbruiken van zijn kleindochter, wil het Openbaar Ministerie een celstraf van 42 maanden voor een 73-jarige man uit Heteren. De man zou zijn kleinkind hebben misbruikt tussen 2001 en 2010.

Door: Karin Smalbil ADP, voor 112Groningen

Logeren
Het misbruik zou zijn begonnen toen het kind krap drie jaar oud was. De tot dusver ontkennende verdachte woonde destijds in Stedum. Het kind zou regelmatig logeren bij haar opa en oma. Tijdens deze logeerpartijen zou het misbruik zijn begonnen.

Van logeren was volgens de man amper sprake. ,,De keren dat ze bij ons logeerde, die kun je op één hand tellen, en dan hou je nog vingers over”, zei hij tegen de rechters.

Angst
Het slachtoffer, inmiddels 22 jaar, kampt met diverse problematiek sinds het misbruik begon. Jarenlang voelde ze angst voor wat haar zou overkomen. ,,Of ze was bang dat het gebeurde, of het gebeurde”, zei de officier. Die stelt dat de verdachte man in 2016 een bekennende verklaring aflegde bij familie. Er zijn aanwijzingen in het dossier van de man dat hij zich binnen de familie vaker schuldig zou hebben gemaakt aan misbruik.

Aangifte
De moeder van het slachtoffer bemerkte een gedragsverandering bij haar dochter, na bezoekjes aan opa en oma. In 2016 vertelde het meisje aan haar moeder wat haar jarenlang was gebeurd. Ze stapten tot twee keer toe naar de politie. ,,De zaak bleef wegens onvoldoende capaciteit jaren op de plank liggen”, zei de officier.

Niet opdagen
Ook afgelopen voorjaar wilde de start van de inhoudelijke behandeling van de strafzaak niet vlotten. De verdachte kwam niet opdagen. Vandaag was de man er wel, maar hij ontkende en zweeg. Ook toen zijn kleindochter haar hartverscheurende relaas voorlas in de zittingszaal.

,,Het is een schrijnend verhaal, maar ik word hier gebruikt als kapstok.” Zijn dochter en kleindochter zouden fantaseren. Volgens de man wordt er een hetze tegen hem gevoerd. Het vermeende misbruik zorgde voor een vernietigend effect binnen de familie.

Niet of wel bewezen
De officier eiste geen contactverbod voor de verdachte. ,,Dat is niet nodig, we wonen honderden kilometers bij elkaar vandaan”, stelde de verdachte.  Maartje Schaap, de raadsvrouw van de verdachte, vroeg vrijspraak voor haar cliënt. Volgens haar kan deze zaak juridisch bewezen worden.

50.000 euro schadevergoeding
Het slachtoffer claimt 50.000 euro. Volgens de officier moet 15.000 euro als voorschot worden toegewezen. Voor de overige 35.000 euro kan het slachtoffer naar de burgerlijke rechter stappen.

Uitspraak is over twee weken.

Foto's

Deel dit artikel