Man (36) probeert tieners te beroven van jas en valt willekeurige fietser aan: cel- en werkstraf

Deel dit artikel
112Groningen.nl & Bron: ADP

GRONINGEN (ADP) – Voor een poging tot beroving van twee 14-jarige jongens en het mishandelen van een willekeurige fietser in Haren is een 36-jarige man uit Groningen veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur. Daarnaast kreeg de man een voorwaardelijke celstraf van vier maanden opgelegd.  

 

De straf is iets lager dan de eis van de officier van justitie. Die eiste een werkstraf van 240 uur en eveneens een voorwaardelijke celstraf van vier maanden. De Stadjer viel op 23 oktober uit het niets een fietser aan. Het slachtoffer vroeg verbouwereerd wat er aan de hand was. Als antwoord kreeg hij een klap en stomp in zijn gezicht. De Stadjer zwaaide vervolgens met een mes richting het slachtoffer. Begeleiders van een scoutinggroep kwamen op het lawaai af en belden de politie. 

 

Een week later viel de Stadjer in Haren twee jongens van 14 jaar oud lastig. De tieners vermaakten zich bij de lampenwinkel met een lichtsensor. De 36-jarige stapte op hen af en eiste hun dure jassen op. Een van de jongens kreeg daarbij een klap in zijn gezicht. De man deed alsof hij een pistool op zak had. De tieners renden weg, waarbij een van hen een bloedend gezicht had. De rechter vond het kwalijk dat de man uit het niets anderen op de openbare weg aanviel. Dit zorgt voor een groot onveilig gevoel in de samenleving, zei de rechter. 

 

Hij hield er rekening mee dat de Stadjer kampt met persoonlijkheidsstoornissen. Dit wordt door cannabis- en alcoholgebruik versterkt. De man kan de daden daarom in verminderde mate worden aangerekend. Een celstraf was passend geweest, maar de man zit midden in een behandeltraject. Deze positieve wending moet niet worden doorkruist, zei de rechter. Hij hield er ook rekening mee dat de Stadjer al een geruime tijd niet meer met justitie in aanraking is geweest.  

Deel dit artikel