1e Bike4AIR Challenge in Winsum een groot succes !

Deel dit artikel
persbericht
Winsum - Voorlopige tussenstand opbrengst 26.700 euro! Afgelopen weekend was het Groningse dorp Winsum het middelpunt van de Bike4AIR Challenge, een sportieve uitdaging om geld op te halen voor de levensbedreigende ziekte Cystic Fibrosis (taaislijmziekte)

Een aantal fietsers (individueel en estafetteteams) lieten zich sponsoren in hun tocht over 440 kilometer. Ook zij die wel graag fietsen, maar 440 km te ver vonden, konden met tochten van 30 km of 110km een bijdrage leveren om CF terug te dringen.

 

Gelukkig waren de weergoden de wielrenners goed gezind, zowel zaterdag als zondag was het prima fietsweer. Alleen de wind was een factor van betekenis en maakte het de deelnemers af en toe best lastig. Toen de laatste deelnemers over de streep kwamen na hun zware inspanningen (want zonder nachtrust de pedalen blijven geselen viel soms niet mee!) kon de voorlopige balans opgemaakt worden. Burgemeester Rinus Michels van Winsum was speciaal naar het Boogplein gekomen om persoonlijk de cheque te overhandigen aan vertegenwoordigers van NCFS. Het bedrag dat uiteindelijk opgeschreven kon worden, bedroeg € 26.700,00 en daarmee kan deze eerste editie van de Bike4AIR een groot succes genoemd worden! Sinds 2012 draagt de NWVG de naam Bike4Air als hoofdsponsor uit om aandacht te vragen voor CF, met de organisatie van de Bike4AIR Challenge is de NWVG nu actief geld aan het inzamelen voor de strijd tegen CF.

 

De 440 km lange Challenge over de mooiste wegen van de provincie en net daarbuiten moet het begin worden van een mooie traditie om meer geld én aandacht voor CF te genereren. Winsum een klein dorp in Noord-Groningen met een betrokken gemeenschap en een gezellig centrum met dorpsplein was het episch centrum tijdens deze eerste Bike4AIR Challenge. In 2013 leverde het NK-tijdrijden hier nog prachtige beelden op. Nu werden vanuit Winsum vier lussen van elk 110 km gefietst, zodat de deelnemers een mooie gevarieerde route voorgeschoteld kregen.

 

Deze routes waren uitgezet door de leden van NWVG-Bike4AIR. Zij kennen elke meter asfalt in de regio en de mooiste plekjes en routes. Na elke lus kwamen de deelnemers terug in het centrum van Winsum waar ze aangemoedigd werden door supporters en waar de estafette teams konden wisselen. De 4 onderdelen van de Bike4AIR Challenge waren: • 440 km (alle 4 de routelussen van 110 km) • 440 km in estafettevorm. Een ploeg bestaat uit 4 of 8 deelnemers die elk een lus van 110 km rijden. • NTFU tocht van 110 km. • Familietocht van 30 km. Cystic Fybrosis: Er wordt geld voor het goede doel binnengehaald doordat deelnemers aan de 440 km tocht zich lieten sponsoren en via het inschrijfgeld voor de NTFU toertocht en gezinstocht op zondag. De opbrengst gaat volledig naar de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS). De Bike4AIR Challenge 2014 in Winsum wilde tenminste 25.000 euro binnenhalen voor het onderzoek HIT CF.

 

Het doel van HIT CF is om binnen vijf jaar individuele therapie op maat te bieden met nieuwe medicijnen voor het grootste deel van de kinderen én volwassenen met CF. HIT CF is door wetenschappers en artsen uit Utrecht, Rotterdam en Den Haag gezamenlijk met de NCFS opgezet. De levensverwachting voor CF patiënten ligt momenteel rond de veertig jaar. Eén op de dertig mensen is drager van het gen en één op de 3.600 kinderen wordt met CF geboren. Ieder mens heeft kliertjes in het lichaam die slijm afscheiden. Dit slijm voert afvalstoffen af, zoals ingeademde stofdeeltjes en bacteriën. Daarnaast transporteert het verteringsstoffen van de alvleesklier naar de dunne darm. Bij mensen met CF is het slijm door een genetische afwijking uitzonderlijk taai. Het kan daardoor zijn functies onvoldoende vervullen, met als gevolg dat organen zoals de longen, alvleesklier en lever steeds slechter gaan functioneren. Bauke Mollema, lid van de NWVG, prof bij de Belkin ploeg en ambassadeur van de stichting Bike4AIR, steunt de actie: “Ik was erg onder de indruk toen ik verhalen over de ziekte las. Het is een erfelijke ziekte die nog niet te genezen is en waar geen medicatie voor is.

 

De chronische aandoening tast de longen aan en de levensverwachting van patiënten is beperkt. Het greep me aan toen ik dat hoorde. Ik denk dat het goed is dat we ons er voor inzetten. De Bike4Air Challenge is een mooi initiatief.

 

Foto's

Deel dit artikel