Stroomschip Borwin Beta in Eemshaven (Video)

Deel dit artikel
Roderick Spijk 112Gr. & Iris Wiersma
Eemshaven - Zaterdag 29 maart kwam de Borwin Beta de Eemshaven binnen.

Het platform kwam met behulp van drie sleepboten de Eems op en voor de Eemshaven werd er nog een vierde sleepboot aan vast gemaakt. Hierna kon de sleep zijn weg vervolgen de Eemshaven in, waar het platform afgemeerd werd in de Beatrixhaven.

 

Eerdere info 

 

Eemshaven – Het drijvende 'stopcontact', de Borwin Beta komt weer naar de Eemshaven.


Gistermiddag rond drie uur is het drijvende 'stopcontact', de Borwin Beta, vertrokken vanuit de haven van Rotterdam. Met behulp van sleepboten is de planning dat de sleep zaterdagochtend tussen 9 en 11 uur arriveert in de Eemshaven. De sleep vaart met een snelheid van 4 á 6 kilometer per uur en dit verklaart waarom de sleep zolang onderweg is.

 

De Borwin Beta is een High Voltage Platform dit houdt in dat de opgewekte energie op zee, doormiddel van windmolens, vanaf dit platform naar het vaste land wordt getransporteerd. Het platform komt ongeveer 125 kilometer vanaf de Duitse kust te liggen en wordt het 'stopcontact' voor meerdere offshore windparken. Op zee wordt er voor de Borwin Beta een fundering gemaakt waar het platform met de vier poten op komt te staan.

 

Het platform komt de Eemshaven binnen met behulp van vier sleepboten en tijdens de binnenkomst van de sleep is het niet mogelijk voor andere schepen de Eemshaven binnen te komen.  Wanneer de Borwin Beta weer weggaat is onduidelijk. De weersituatie moet hiervoor goed zijn en de golven moeten vier dagen achterelkaar niet hoger zijn dan 40 á 50 cm.

 

 

Foto's

Deel dit artikel