Dode door Koolmonoxide in Nieuwolda (Video)

Deel dit artikel
Mark Heikens 112Groningen.nl & Meternieuws.nl
Nieuwolda - Woensdag 22 januari werd de brandweer van Wagenborgen opgeroepen voor een meetverzoek.

Op de locatie was een ambulance ter plaatse voor een reanimatie. Bij het nakijken van de bewoner werden twee dingen geconstateerd. Ten eerste dat de bewoner geen pols meer had en niet meer ademde en ten tweede dat de koolmonoxidemelder van het ambulancepersoneel een alarm gaf. Hierop besloot het ambulancepersoneel naar buiten te gaan en de brandweer te alarmeren.

 

De brandweer constateerde in de woning inderdaad een hoge concentratie koolmonoxide. De oorzaak werd gevonden in de kelder, bij een onjuist aangesloten CV installatie. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat de bewoner, die alleen in de woning woonde, overleden is ten gevolge van een koolmonoxidevergiftiging.

Koolmonoxide, een sluipmoordenaar

Koolmonoxide wordt ook wel eens een sluipmoordenaar genoemd omdat het geur- en kleurloos is. Je merkt bijna niet dat het vrijkomt, terwijl het wel gevaarlijk is om te lang in een ruimte te zijn die gevuld is met koolmonoxide Ook de verschijnselen van een vergiftiging zijn niet altijd duidelijk. Het wordt vaak omschreven als klachten die horen bij een beginnende griep; lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voelt u zich verward en/of slaperig en krijgt u een versnelde hartslag. Dit maakt deze sluipmoordenaar extra gevaarlijk, vooral in de wintermaanden. Wees dus alert!

Zo kunt u het voorkomen

Zorg ervoor dat er altijd verse lucht uw huis binnen kan stromen. Juist als het buiten koud is en de verwarming aan staat. Laat de mechanische ventilatie dus aan staan en houd ventilatiegaten en –roosters open! Laat uw gasapparatuur jaarlijks controleren door een erkend installateur. Zo is de kans op een defect kleiner. Ga niet zelf veranderingen aanbrengen in het gasleidingsysteem, maar schakel een vakman in. Heeft u een schoorsteen? Laat deze dan elk jaar vegen om verstopping te voorkomen. Bij een verstopte schoorsteen kunnen verbrandingsgassen namelijk terugslaan in de kamer. Ook kan een verstopte schoorsteen brand veroorzaken.

Dit moet u doen als u het vermoeden heeft dat er koolmonoxide in uw woning is:

  • Zet alle ramen en deuren open. Er moet zo snel mogelijk zuurstof binnenstromen.
  • Sluit de gastoevoer af.
  • Ga naar buiten.
  • Bel 112 voor hulp.

Zo bereidt u zich voor

Plaats in alle slaapkamers een koolmonoxidemelder. Deze melder gaat af als de hoeveelheid koolmonoxide in de ruimte te hoog dreigt te worden.

Meer informatie over het voorkomen van koolmonoxidevergiftiging vindt u op de website risicowijzer.groningen.nl

 

 

 

Foto's

Deel dit artikel