Vuurwerk gegooid naar hulpverleners & 57 aanhoudingen

Deel dit artikel
Roderick Spijk
Uithuizermeeden - Woensdag 1 Januari rond 10 over 2 werd de brandweer van Uituizermeeden opgeroepen om een afval/rommel brand te gaan blussen op het Johan Van Veenplein.

Eenmaal ter plaatse stonden er 2 aanhangers in de brand. De brandweer heeft de aanhangers geblust. Tijdens het blussen werd er met vuurwerk gegooid richting de hulpverleners.

 

De politie was met veel manschappen ter plaatse om het aantal mensen op het Johan van Veenplein op afstand te houden. Ook de Mobiele Eenheid (ME) kwam ter plaatse. Deze hoefde verder niet in te grijpen. De Gemeente is gekomen om het de resten afteslepen. Rond kwart voor 3 kon brandweer Uithuizermeeden terug keren naar de Kazerne.

 

 ——-

 

 Aanhoudingen

 

 

 

Noord-Nederland – De politie heeft tijdens de jaarwisseling in Noord-Nederland in totaal 57 mensen aangehouden voor uiteenlopende feiten. De meeste aanhoudingen werden verricht voor mishandeling, vernieling, belediging en bedreiging. De meeste arrestaties werden in Fryslân verricht. Daar werden 27 mensen aangehouden. Groningen en Drenthe volgden met respectievelijk 23 en 7arrestaties.

 

 

Fryslân

 

In Harlingen is een 31-jarige man uit Leek aangehouden. Hij was uit een café aan de Grote Bredeplaats in Harlingen gezet, nadat hij zich binnen vervelend had gedragen. Eenmaal buiten bedreigde hij de portiers. De man is aangehouden en ingesloten voor verhoor.

 Een 17-jarige jongeman uit Appelscha werd in zijn woonplaats aangehouden op verdenking van mishandeling. Hij zou aan de Noorder Es in Appelscha een eveneens 17-jarige jongeman uit de gemeente Ooststellingwerf hebben geslagen. Het slachtoffer moest met verwondingen in het gezicht naar het ziekenhuis.

 Twee mannen uit Franeker (20 en 22 jaar) zijn aangehouden omdat zij spiegels van auto’s aftrapten. Dit werd gezien door een getuige die gelijk de politie belde. De auto’s stonden geparkeerd aan het Leeuwarderend in Franeker. De jongemannen zijn ingesloten voor verhoor.

 Drie jongens uit Leeuwarden (17, 21 en 22 jaar) zijn aangehouden op verdenking van vernieling van een auto. Getuigen zagen dat het drietal vanuit een raam op de bovenverdieping van een woning aan de Eewal in hun woonplaats vuurwerk naar buiten gooiden. Dit kwam terecht op het dak van een auto die hierdoor beschadigd raakte. Het drietal is ingesloten voor verhoor.

 

Een 36-jarige automobilist uit Leeuwarden is in de oudejaarsnacht tot twee keer toe betrapt op het rijden onder invloed. In eerste instantie werd de man op de Bleeklaan in zijn woonplaats aan de kant gezet. Hij bleek 1.7 promille (740 μg/l) alcohol in zijn bloed te hebben. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. Even later werd de man opnieuw rijdend aangetroffen. Dit keer in de Wilgenstraat. Hierop is zijn auto in beslag genomen. De politie maakt proces-verbaal op voor het rijden onder invloed en rijden met een ingevorderd rijbewijs.

Een man uit Wolvega is aangehouden nadat hij zich vervelend had gedragen op een feest aan de Drafsportlaan in zijn woonplaats. Toen de beveiliging de 28-jarige man van het feest had verwijderd, bleef hij rondhangen. Ook op aanwijzen van agenten, weigerde de man te vertrekken. Uiteindelijk is hij aangehouden op het niet opvolgen van de aanwijzingen van agenten.

 

Groningen

 

De politie moest naar de Jadestraat, de Barnsteenstraat en de Zuiderweg in Groningen naar aanleiding van verschillende brandjes. Op die locaties werden agenten met stenen, flessen en vuurwerk bekogeld. Met de aanwezigheid van de Mobiele Eenheid kon de rust worden teruggebracht. Er raakte niemand gewond. Twee personen werden uiteindelijk aangehouden voor openbare dronkenschap en vernieling. Een persoon werd aangehouden voor het gooien van een bierflesje.

Bij een sporthal aan de Opwierderweg in Appingedam werd een meisje (leeftijd en woonplaats onbekend) mishandeld door een 25-jarige man uit Delfzijl. Er was onenigheid tussen een aantal meiden. De jongen bemoeide zich ermee. Hij duwde het meisje omver en schopte haar in haar gezicht, terwijl ze op de grond lag. Het is niet bekend wat haar letsel is. De 25-jarige werd aangehouden.

 

Een 19-jarige inwoner van Sappemeer is aan de Goeman Borgesiusstraat in Hoogezand aangehouden. Hij wordt ervan verdacht een 48-jarige vrouw uit Hoogezand te hebben bedreigd. Bovendien zou hij geprobeerd hebben een vuurpijl bij haar door de brievenbus aan te steken. De verdachte was onder invloed van alcohol. Hij is aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Een 42-jarige automobilist uit Wildervank werd aangehouden nadat hij op het Boven Oosterdiep in Veendam schade had veroorzaakt aan een verkeerzuil. Hierbij verloor hij een aantal onderdelen van de auto, maar reed door. Op basis van een getuigenverklaring en het oliespoor kon de man achterhaald worden. De man had een alcohollucht om zich heen hangen. Toen agenten de man wilden aanhouden, verzette hij zich hevig. Op het bureau is bloed van de man afgenomen om vast te stellen of hij onder invloed verkeerde. De verdachte is ingesloten en de auto is in beslag genomen.

Aan de Harm Heijeslaan in Nieuwe Pekela is een 33-jarige inwoner uit Oude Pekela aangehouden. Hij wordt ervan verdacht een 53-jarige man uit Nieuwe Pekela in zijn hand te hebben gestoken. Volgens het slachtoffer stond hij op straat, toen de verdachte met een mes op hem af kwam lopen. Er ontstond een worsteling, waarbij het slachtoffer gewond raakte aan zijn hand. De aanleiding voor de ruzie is onbekend. De verdachte kon in een woning in de straat worden aangehouden. Hij verzette zich bij zijn aanhouding. De man is ingesloten voor verhoor.

 

 

Drenthe

 

In Assen werd aan de Pijlkruidstraat na het blussen van een brandje vuurwerk onder de auto van een brandweerman gegooid. Hij doet aangifte. Op het Rochtplein in Assen werden twee ruiten van een politieauto vernield, toen agenten de brandweer in de gelegenheid stelden een brandje te blussen.

Aan de Wendeling in Emmen werd een 48-jarige man uit Emmen aangehouden voor vernieling. De man gooide ruiten in van de woning van buurtgenoten. De aanleiding voor dit incident ligt in de relationele sfeer. De verdachten verzette zich tegen zijn aanhouding maar kon uiteindelijk toch worden meegenomen naar het politiebureau. De man is inmiddels weer in vrijheid gesteld.

Een 20-jarige man uit Assen is aangehouden omdat hij agenten belemmerden in hun werk. De agenten waren bezig een opstootje aan de Brinkstraat in Assen in de kiem te smoren. De man bemoeide zich hiermee en weigerde te vertrekken. Uiteindelijk is hij aangehouden.

In Emmen werd een 19-jarige jongeman uit die plaats aangehouden op verdenking van mishandeling. Hij zou op de Ballingerbrink in Emmen een 21-jarige plaatsgenoot in het gezicht hebben geslagen. De aanleiding zou liggen in het gooien van vuurwerk.

 

Geweld tegen hulpverleners

 

De politie werd tijdens de jaarwisseling zelf ook mikpunt van geweld. Een politieman uit Groningen kreeg een vuistslag tegen zijn borst. In de Gebroeders Gootjesstraat werden ambulancemedewerkers lastig gevallen door een 31-jarige man uit Baflo.Toen agenten de man verzochten te vertrekken weigerde hij dit. Hierop wilden de agenten hem aanhouden waarna de verdachte de politieman sloeg. De verdachte werd aangehouden. In Drachten werden agenten beledigd. Toen een 20-jarige man uit Tollebeek daarover werd aangesproken gaf hij een pollitieagente een vuistslag tegen haar keel. Hierdoor viel zij achterover en liep verwondingen op aan haar ellebogen. Zij is voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Ze bleek diverse kneuzingen te hebben opgelopen. De 20-jarige werd aangehouden en ingesloten.

 

Afhandelen aangiftes

 

Een deel van de aangehouden verdachten zijn vannacht direct gehoord en verlieten met een proces-verbaal het politiebureau. Anderen werden voor nader onderzoek ingesloten. De politie zet nu en de komende periode veel menskracht en energie in voor het afhandelen van alle aangiftes rond de jaarwisseling. Meer aanhoudingen in de komende dagen worden niet uitgesloten.

 

Minder meldingen 0900-8844

 

Bij het Noordelijk Politie Servicecentrum zijn tijdens de jaarwisseling 2370 telefoontjes binnengekomen. Dit waren er 400 minder dan vorig jaar. Er kwamen voornamelijk meldingen binnen over vuurwerkoverlast en kleine brandjes. Ook werden er verzoeken gedaan om in contact te komen met de buurtagent.

 

Foto's

Deel dit artikel