Niets erin is niets eruit !

Deel dit artikel
politie.nl
Groningen - Onder dit motto wil de politie helpen auto-inbraken te voorkomen.

Met een aantal simpele tips kunt u zelf de kans op een auto-inbraak al aanmerkelijk verminderen. Vooral navigatieapparatuur en autoradio’s worden de laatste tijd vaak ’s avonds en tijdens de nachtelijke uren uit auto's gestolen. Zo zien we een toename van autoinbraken in Groningen-West in de wijk Vinkhuizen.

 

De politie spreekt bestuurders dan ook aan als zij dergelijke waardevolle spullen in de auto laten liggen. Vooral de los mee te nemen navigatiesystemen, die door middel van een zuignap op het dashboard of op de voorruit zijn bevestigd, zijn tijdens deze donkere tijden erg gewild. De politie onderneemt veel actie om auto-inbraken tegen te gaan. Maar, automobilisten kunnen ook veel zelf doen om te voorkomen dat er ingebroken wordt in hun auto.

 

Preventietips

 

  • Neem altijd de waardevolle apparatuur mee uit de auto. Dit geldt overigens ook voor (het frontje van) de radio/CD-speler en andere kostbaarheden als tas, telefoon en autopapieren.
  • Moet er door omstandigheden toch apparatuur achter in de bagageruimte van de auto blijven, zorg dan dat de eventuele bluetoothfunctie altijd uit staat. Dieven kunnen anders via het bluetoothsignaal achterhalen of er iets achterin ligt.
  • Haal houders van bijvoorbeeld navigatieapparatuur ook uit de auto. Veeg de plek waar een zuignap op het raam of het dashbord zat schoon. Dit zijn immers aanwijzingen dat er navigatieapparatuur in de auto aanwezig kan zijn.
  • Dieven zoeken ook onder uw stoelen, dus berg daar niets op.
  • Laat het handschoenenkastje open, zodat iedereen kan zien dat er niets in zit.
  • Parkeer zoveel mogelijk op een goed verlichte parkeerlocatie, zodat de auto in het zicht blijft. Het liefst op een bewaakte parkeerplaats. Hier wordt aantoonbaar minder vaak ingebroken.
  • Registreer van tevoren de gegevens zoals merk en serienummers van de waardevolle bezittingen in de auto. De kans dat de gedupeerde spullen later terugkrijgt, is hiermee aanzienlijk groter.
  • Laat uw auto voorzien van een goedgekeurd alarmsysteem.
  • Een startonderbreker voorkomt dat dieven er met uw auto vandoor gaan.

Altijd aangifte

Is er ondanks alle bovenstaande voorzorgsmaatregelen toch ingebroken, doe dan altijd aangifte bij de politie.

 

Bel de politie


Ziet u dat er wordt ingebroken in een auto, bel dan altijd het alarmnummer 112. Bij verdachte situaties kunt u bellen met 0900-8844.

 

Donkere dagen offensief

 

Onder de noemer van het Donkere Dagen Offensief gaat de politie in samenwerking met gemeenten, het Openbaar Ministerie en andere partners extra aandacht besteden aan het voorkomen van specifieke misdaden zoals inbraken, berovingen en overvallen die toenemen met het korten van de dagen. In deze campagne worden ook preventietips gegeven.

 

 

Foto's

Deel dit artikel