Agent (39) mogelijk toch vervolgd

Deel dit artikel
Tekst: www.dvhn.nl
-

Assen/nieuw-buinen – De 39‑jarige politieman, die op 11 september 2005 in Nieuw‑Buinen de 43‑jarige Jannes Geerts neerschoot, moet zich op 30 november voor de Asser rechtbank verantwoorden. Het openbaar ministerie (OM), dat in eerste instantie geenszins van plan was de agent te vervolgen, beschuldigt hem nu van poging tot doodslag.

De schietpartij vond plaats bij een grote brand in een bandenopslag in Nieuw‑Buinen. Als omstander weigerde Geerts tot drie keer toe een ambtelijk bevel van de agent op te volgen, waarna deze hem neerschoot. De Rijksrecherche en de Asser hoofdofficier kwamen tot de conclusie dat de politieman handelde uit noodweer. Besloten werd hem niet te vervolgen.

Geerts en zijn advocaat Hans Klopstra lieten het er niet bij zitten en stapten naar het gerechtshof in Leeuwarden. Het hof bepaalde dat het OM in Assen de zaak alsnog voor de rechter moest brengen.

Groot twistpunt in deze zaak is het aantal schoten dat de agent loste. Volgens het OM schoot hij drie keer. Geerts is een geheel andere lezing toegedaan: “Hij heeft zes keer geschoten, want ik heb zes inslagen in mijn lijf. Een kogel boort zich niet twee keer in je lichaam. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI, red.) heeft bevestigd dat ik vaker ben geraakt.”

Het OM blijft erbij dat de agent niet vaker dan drie keer heeft geschoten, zo laat een woordvoerster weten.

Geerts, die nog elke dag last heeft van de gevolgen van de schietpartij en binnenkort weer moet worden geopereerd, wil de rechtszaak graag bijwonen: “Ik ben heel benieuwd wat het gaat worden. Het zal toch ondenkbaar zijn als deze zaak uitmondt in een vrijspraak.”

Foto's

Deel dit artikel