Toekomstig Hospice aan de Kerkstraat uitgebrand (Video)

Deel dit artikel
Marcel Klip 112hoogezand.nl
Hoogezand - Brandweer desondanks hele nacht in touw voor het blussen van voornamelijk buitenbranden.

De brandweer in de regio Groningen heeft een relatief rustige jaarwisseling achter de rug. Waarschijnlijk mede door het regenachtige weer, was het bijvoorbeeld redelijk rustig bij de brandjes die her en der op straat werden gesticht. Daarnaast hebben de betrokken (overheids)instanties veel tijd en moeite gestoken in de voorbereiding, om er voor iedereen een feestelijke jaarwisseling van te maken.

 

Desondanks waren alle korpsen in de provincie op 31 december en de vroege uren van 1 januari volop in touw om voornamelijk buitenbrandjes te blussen. In totaal moest de brandweer in de provincie een kleine 300 keer in actie komen, vergelijkbaar met vorig jaar.

 

In de stad Groningen, traditioneel de koploper in de provincie, ging het om 63 inzetten, 4 minder dan bij de vorige jaarwisseling. Brandweer Stad reed op het drukste moment in de vroege ochtend met vijf blusvoertuigen door de stad. Rond de klok van 3.00 uur werd samen met de Milieudienst van de gemeente in diverse wijken een grote schoonmaakactie uitgevoerd waarbij een groot aantal smeulende buitenbranden werden afgeblust en vervolgens direct opgeruimd. Daar waar nodig werden we geassisteerd door de politie om te zorgen dat er veilig kon worden gewerkt. Tegen de klok van 5.00 uur werd brand gemeld in een café aan de Peperstraat; ter plaatse bleek het te gaan om een loze melding.

 

De grootste brand in de provincie woedde in de vroege ochtend in twee leegstaande woningen aan de Kerkstraat in Hoogezand. Deze brand werd om 5.35 uur gemeld bij de meldkamer in Drachten. Er waren drie blusvoertuigen betrokken bij het bestrijden van de brand. Ruim een uur later was de brand onder controle. De woning waar de brand was ontstaan, brandde volledig uit en ook de aangrenzende woning raakte zwaar beschadigd. Oorzaak is op dit moment nog onbekend.

 

Andere opvallende incidenten waren woningbranden aan de Haydnlaan in Groningen en aan de Oostergo in Veendam, beide vermoedelijk veroorzaakt door vuurpijlen. Verder een brand in een bijgebouw bij een peuterspeelzaal in Farmsum, waar de brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar het schoolgebouw. En tot slot een woningbrand en een schuurbrand in Oude Pekela.

 

Voor zover bekend raakte bij geen van de branden personen gewond. Ook zijn er in de regio Groningen geen meldingen binnengekomen van geweld tegen brandweerpersoneel, daar waar dat voorgaande jaren nog wel eens het geval was. 

 

 

 

 

Beelden op Tv Noord

Foto's

Deel dit artikel