Politie houdt extra controles op fietsverlichting

Deel dit artikel
Politie.nl
Groningen / Drenthe - ‘Ik wil je zien'. Zo heet de landelijke fietsverlichtingscampagne die op zaterdag 27 oktober is gestart. Tegelijk met het ingaan van de wintertijd.

Want de dagen worden nu vooral ’s middags weer snel korter. Volgens de Fietsersbond, die de landelijke campagne uitvoert, rijden vooral jongeren zonder licht; in 2011 was dat slechts 54 procent. Daarom controleert de politie in Groningen en Drenthe de komende tijd extra op fietsverlichting en zijn er verschillende fietscontroles in beide provincies. Aanstaande vrijdag 2 november is er bijvoorbeeld een reparatie-actie in Haren, van 14.00 tot 16.30 uur op het Raadhuisplein.

 

 

In Drenthe hebben veel scholen, soms in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland, in de maand oktober al fietscontroles georganiseerd. In Coevorden controleerde de VVN-afdeling op alle 27 basisscholen in de gemeente alle fietsen van groep 3 tot en met 8, zo’n 3.000 leerlingen.

 

Alle voortgezet onderwijs-scholen in Groningen en alle basis- en voortgezet onderwijs-scholen in Drenthe hebben van de politie campagneposters ontvangen om het onderwerp fietsverlichting nog extra onder de aandacht te brengen. Daarnaast ondersteunt het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe de campagne door extra tv-spotjes van de campagne uit te laten zenden.

 

Facebook

 

De campagne is vooral gericht op jongeren tussen 13 en 25 jaar. Om hen te bereiken zet de Fietsersbond social media-acties, advertenties op populaire jongerenwebsites, opvallende straatacties en buitenreclame in. Zo is er een speciale ‘Ik wil je zien’-pagina op Facebook. Op die pagina is ook een speciale app te downloaden. Hiermee kunnen jongeren eigen ‘Ik wil je zien’-boodschappen doorsturen en prijzen winnen, zoals fietsverlichting, maar ook bioscoopbonnen en een VANMOOF fiets.

 

De regels

 

Slechte zichtbaarheid van fietsers kan leiden tot onveilige situaties. Dat is eenvoudig te voorkomen door te zorgen voor een goed werkende voor- en achterlamp. Losse lampjes op het frame of het bovenlichaam van de fietser zijn ook toegestaan. De lampjes mogen niet worden gedragen op hoofd, armen, benen of andere bewegende delen. Ze mogen wel worden bevestigd op kleding of een tas. Ze moeten dan wel goed zichtbaar zijn, dus er mag niets voor of overheen hangen. Bovendien mogen de lampjes niet knipperen. En altijd geldt: wit of geel licht voor, rood licht achter. Meer informatie over de regels staat op de campagnewebsitewww.ikwiljezien.nl.

 

 

Ongeluk in onzichtbaar hoekje

 

Behalve fietsers moeten ook automobilisten goed zichtbaar zijn. Belangrijk is dat de verlichting voor en achter goed werkt en dat de koplampen niet te hoog staan afgesteld, zodat tegenliggers niet worden verblind.

Foto's

Deel dit artikel