Opnieuw rietgedekte woonboerderij in vlammen op in AA en Hunze

Deel dit artikel
Dennie Gaasendam
Eleveld - Zondag in de vroege ochtend is aan de Eleveld in het Drentse plaatsje Eleveld een oude rietgedekte woonboerderij in vlammen opgegaan. De brandweer kreeg omstreeks 03.15 uur de melding van een brand in een rietendak.

Eleveld is een gehuchtje wat ongeveer 45 inwoners telt. Het ligt tussen Assen en Rolde en hoort tegenwoordig bij de Gemeente AA en Hunze van de Provincie Drenthe. Al snel bleek een groot gedeelte van de woonboerderij al in lichterlaaie te staan waarop de brandweer gelijk met groot materieel ter plaatse kwam. De bewoners wisten ternauwernood hun woning te verlaten. Ze werden opgevangen bij buurtbewoners. De brand greep dusdanig snel om zich heen dat de woonboerderij niet meer te redden viel.

 

Bij de brand kwam veel vliegvuur vrij waardoor omliggende rietedekte panden gevaar liepen. De brandweer slaagde erin om een nieuwe brand te voorkomen. Volgens een woordvoerder van de brandweer bestaat de kans dat er asbest is vrijgekomen. Over de oorzaak van de brand kon de brandweer nog niks zeggen al word brandstichting niet uitgesloten. De Gemeente AA en Hunze gaat de laatste jaren gebukt onder de vele onopgeloste branden in rietgedekte woonboerderijen en schuren.

 

In de nacht van 12 maart brandden in Drenthe twee monumentale boerderijen uit. In beide gevallen was er sprake van brandstichting. Ook in de maanden juni, juli en augustus van vorig jaar werden rietgedekte boerderijen in onder andere het Drentse Gasteren en Anderen door brand verwoest. Hierbij was waarschijnlijk ook sprake van brandstichting.

 

Telegraaf

 

112Nederland

 

Rtvnoord

Foto's

Deel dit artikel