100.000 bezoekers bij Marinedagen 2012

Deel dit artikel
Mélarno Kraan i.o.v 112Gr. ( & Youtube video)
Den Helder/ Zevenhuizen - REPO: Ongeveer 100.000 mensen zijn afgelopen 3 dagen een kijkje gaan nemen bij de zeemacht in Den Helder. De bezoekers kwamen vrijdag naar de traditionele veteranendag of naar de aansluitende Marinedagen.

Het publiek werd beide dagen verrast met beelden van onder meer antipiraterij-acties rond Somalië, te volgen via grote schermen. Tussen de aansprekende filmpjes zaten live bijdragen van razende reporters die verslag deden van alle gebeurtenissen overal op het terrein van de Nieuwe Haven. En daar speelde zich heel wat af.

Lichtshow


Over 4 zones verdeeld was er aandacht voor: nationale taken, internationale missies, kennis & innovatie en maritieme instandhouding & ondersteuning. Zo waren mijnenjagers te zien bij nationale taken vanwege het ruimen van explosieven op zee. Bij internationale missies lag een door mariniers beveiligd koopvaardijschip. Hightech onderdelen van de marine en de laatste snufjes waren te bewonderen in het cluster kennis & innovatie. Met een prachtige lichtshow, geprojecteerd op een Belgisch fregat in het droogdok van het Marinebedrijf, kregen de geïnteresseerden een beeld van maritieme Instandhouding & ondersteuning.

 

Drugstransport

 

 

Buitenlandse fregatten die veel bekijks trokken waren de Britse HMS Lancaster en de tot de verbeelding sprekende Rus RFS Kaliningrad. In het water naast deze schepen toonden mariniers hoe je piraten te lijf gaat. Ze werden daarbij ondersteund door een helikopter. Ook de onderschepping van een drugstransport, zoals regelmatig gebeurt in het Caribische Gebied, viel te bekijken. Ook de vaste demonstratie van een amfibische landing ontbrak niet. Zeesoldaten met voertuigen kwamen daarbij onder de ogen van het publiek ‘met vuur en beweging’ aan land. Het publiek genoot. Niet alleen op de zonnige zaterdag, maar ook vandaag toen de regen met bakken naar beneden kwam.

De Marinierskapel sloot het tweedaagse festijn af met de taptoe. Hierin wisselden populaire thema’s en militaire muziek elkaar af. Eerder dit weekend had de kapel ook twee zeer gewaardeerde lunchconcerten verzorgd.

 

Nog grootser in 2013

 

 

Zij die spijt hebben de Marinedagen te hebben gemist, krijgen volgend jaar een herkansing. Dan staan ze voor 20 tot en met 23 juni 2013 op de agenda. Deze zijn dan nog grootser van opzet vanwege het 525-jarige jubileum van de marine en door de combinatie met SAIL Den Helder 2013, waarbij veel historische (zeil)schepen worden verwacht.

(Persbericht Koninklijke Marine)

 

 

 Ook Julian uit Zevenhuizen vermaakte zich prima,zie laatse 4 foto`s.

Foto's

Deel dit artikel