Fraude tachografen geconstateerd

Deel dit artikel
www.Politie.nl
Groningen/ A7 - De politie heeft vrijdagavond tussen 16.00 en 23.00 uur een verkeerscontrole gehouden op de A7 in de gemeente Groningen. Tijdens de verkeersactie van de verkeersondersteuning werd er op de bepalingen van de Arbeidstijdenwetgeving gelet.

De nadruk lag op de controle van fraude bij het gebruik van de tachograaf. De politie werkte samen met onder andere de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), voorheen de Inspectie Verkeer en Waterstaat en de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

 

Keuringsstation

 

Motorsurveillanten brachten vrachtwagencombinaties naar het RDW Keuringsstation aan de Duinkerkenstraat. De RDW medewerkers controleerden het voertuig op de technische staat. De teams van politie/ILT het ATBV traject controleerden met speciale software de tachograafschijven van de vrachtwagens.

 

Fraude met tachograaf

 

In totaal werden 32 combinaties (22 Nederlanders en 10 buitenlanders) gecontroleerd. Het bleek dat 8 buitenlandse en 16 Nederlandse chauffeurs in overtreding waren. In 11 gevallen werd er tachograaffraude geconstateerd. In 5 gevallen bleek de tachograaf met een magneet gemanipuleerd.

 

Technische staat

 

Er werden verder 20 bekeuringen uitgeschreven voor technische gebreken. Zo kregen chauffeurs bekeuringen voor: 1 x ondeugdelijke reminrichting (ijzer op ijzer); 1 x zijafscherming oplegger; 8 x overbodige verlichting; 2 x losse twistlocks zodat containers los op het onderstel stonden; 2 x versleten band; 2 x te hoge oplegger; 3 x te lange combinatie en 1 x lekke uitlaat.

 

Boetes

 

In totaal werd er voor maar liefst ruim 18.000 euro aan boetes uitgedeeld. Buitenlandse chauffeurs moesten direct hun bekeuringen (gezamenlijk 4650 euro) betalen

Foto's

Deel dit artikel