Bijna vier keer zoveel coronaboetes uitgedeeld als in de zomer

Deel dit artikel
112Groningen.nl
Landelijk - Politie en boa's hebben de laatste maanden fors meer boetes uitgeschreven voor overtreding van de coronaregels dan in de periode daarvoor. Dat schrijft de Volkskrant in een artikel op haar website.

Ook in het openbaar vervoer werden meer mensen beboet omdat ze zich niet hielden aan de mondkapjesplicht. 
Tussen eind oktober en begin december werden 6.766 processen-verbaal uitgeschreven voor overtredingen van de regionale noodverordening. Dat is bijna vier keer zoveel als in de vier maanden daarvoor: tussen eind juni en eind oktober werden 1.610 pv’s uitgeschreven. Dat blijkt uit cijfers die het Openbaar Ministerie (OM) woensdag naar buiten heeft gebracht.
In 3.929 gevallen werd een strafbeschikking uitgevaardigd, de boete die het OM oplegt op grond van een proces-verbaal. Voor overtreding van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer werden tussen eind oktober en begin december ruim 1.700 strafbeschikkingen opgelegd. Ook dat is meer dan voorheen. Het aantal misdrijfzaken in relatie met corona (spugen naar agenten en handhavers) steeg minder sterk, met 26 nieuwe gevallen. 
De regionale noodverordeningen waren tot 1 december van kracht. Vanaf die datum geldt de Tijdelijke wet Covid-19. Het stijgen van het aantal boetes loopt gelijk op met het oplopen van de besmettingscijfers en de afkondiging van nieuwe beperkende maatregelen. Sinds half oktober geldt weer een maximum aan de groepsgrootte buiten van vier personen. Twee weken terug werd dat teruggebracht tot maximaal twee. 
In de eerste maanden van de coronacrisis werden veel boetes uitgeschreven. In de zomer, toen veel beperkende maatregelen waren ingetrokken, daalde dat zienderogen. Sinds het begin van de herfst stijgt het aantal boetes weer.

Foto's

Deel dit artikel