Politie verdooft losgebroken stier met verdovingsgeweer

Deel dit artikel
-

MUNNEKEZIJL – Zondagmorgen rond half elf waren 5 stieren en 4 koeien ontsnapt uit een stal bij een boerderij aan de Oldeborchweg nabij Munnekezijl. De dieren zagen een wandeling in het mooie weer wel zitten en gingen er gelijk vandoor de weilanden in. De boer ging er met hulp van de in allerijl geroepen buurtbewoners achteraan. Met hulp van 15 mensen lukte het om 5 dieren weer in de stal te krijgen. Nu waren er nog 2 stieren en 2 koeien achter gebleven.

Al snel bleek het geen gemakkelijke klus om deze laatste runderen te vangen en bovendien nog gevaarlijk ook. Iedere keer als iemand iets te dicht bij kwam, kwam één van de stieren dreigend op z’n belagers af. Uit eindelijk bleef er alleen nog de mogelijkheid over om de stieren met een verdovingsgeweer neer te schieten. Hiervoor werd Roel de Haan, dierenarts uit Kollum en de politie gealarmeerd. De politie kwam met meerdere voertuigen ter plekke.

Intussen was een van de stieren door de weilanden uitgekomen bij de Leegsterweg bij Warfstermolen. Daar werden de posities ingenomen en het dier naar de schutter gedreven. Dit lukte en één schot bleek voldoende om de stier te doen inslapen. Hierna werd het dier met een trekker en veewagen uit het land gehaald. De twee koeien en de andere stier bleek niet zo gemakkelijk te gaan.

Hiervoor waren twee voor deze taak speciaal opgeleide politieagenten bij de veehouder op de trekker gestapt. Getracht werd vanuit de trekker de dieren eveneens te verdoven. De stier bleek taaier dan verwacht. Na twee schoten werd hij wel suf maar bleef rond lopen. Net na drie uur `s middag was de klus uiteindelijk geklaard en de dieren weer veilig in de warme stal.

Deel dit artikel